Burse - Fonduri mutuale

Momentul adevărului la Petrom

Autor: Andrei Chirileasa

22.07.2011, 00:06 1077

Astăzi se încheie oferta publică prin care statul vinde 9,84%din acţiunile Petrom, cea mai mare tranzacţie din istoria bursei dela Bucureşti.

De rezultatul acestei oferte depinde viitorul programului deprivatizare prin Bursă asumat de Guvern faţă de FMI, care maiprevede vânzarea pe Bursă a unor pachete de 15% din Transelectricaşi Transgaz până la finele anului, şi listarea Romgaz şiHidroelectrica, în urmă­torii ani. Principalul obiectiv al oferteieste atragerea unui număr suficient de mare de investitori care săsubscrie acţiuni în valoare de circa 485 mil. euro.

Rezultatul ofertei Petrom va arăta cum percep investitoriistrăini piaţa de capital din România. Un nivel ridicat alsubscrierilor şi un preţ peste cel din piaţă ar arăta că existăinteres din partea marilor fonduri străine pentru piaţa locală, întimp ce un eventual eşec (investitorii vor subscrie mai puţin de80% din numărul total de acţiuni) ar însemna o lovitură puternicăpentru Guvern, dar şi pentru viitorul pieţei locale de capital.

Guvernul a anunţat marţi preţul minim de ofertă, de 0,3708lei/acţiune, iar majoritatea brokerilor şi a analiştilor sunt depărere că preţul final va fi apropiat de acest nivel minim. Preţulmaxim la care investitorii puteau cumpăra acţiuni în ofertă era de0,46 lei. Pe Bursă, acţiunile Petrom se tranzacţionau ieri la 0,385lei.

Rezultatul ofertei va fi făcut public astăzi după-amiază sau celtârziu luni dimineaţa, când ordinele de subscriere vor fi introduseîn sistemul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), potrivitreprezentan­ţilor comisiei de privatizare care a coordonat oferta.Ieri, reprezentanţii comisiei spuneau că nu au date privindsubscrierile consolidate din ofertă.

"Noi avem un sistem de securizare a subscrierilor. Intermediariiau semnat un acord prin care se obligă să nu-şi furnizeze unulaltuia date despre subscrieri. Numai vânzătorul, în cazul în carevrea să ştie, poate cere intermediarilor date privind subscrierile.Nu ne-am interesat nici noi zilnic. Am consultat situaţiasubscrierilor şi a promisiunilor de subscriere înainte destabilirea preţului minim, dar în general subscrierile se fac înultimele două zile. Sunt încrezător că oferta se va încheia cusucces", a declarat Victor Cazana, şeful OPSPI (OficiulParticipaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie), care faceparte din comisia de privatizare.

Şi ministrul economiei Ion Ariton a declarat că este încrezătorcă investitorii vor subscrie mai mult de 80% din acţiunile dinofertă, astfel încât aceasta să se încheie cu succes. Ion Aritonconduce comisia de privatizare din care mai fac parte ministrulfinanţelor Gheorghe Ialomiţianu, secretarul de stat din MinisterulEconomiei Karoly Borbely şi consiliera primului-ministru AndreeaPaul Vass.

Cheia ofertei o reprezintă fondurile străine de investiţii,cărora le este alocată tranşa mare de 85% din acţiunile vândute destat în ofertă. Fondurile trebuie să vină cu peste 413 mil. euro casă subscrie pachetul de 8,4% din Petrom care le revine.

Investitorii de retail (persoane fizice) au la dispoziţie otranşă de 15% din ofertă, care valorează minimum 72 mil. euro.Interesul pe acest segment este însă destul de redus, din cauză căpreţul minim din ofertă este cu doar 3,6% mai mic decât cel de peBursă. În cazul în care ei nu vor subscrie întreaga tranşă, iartranşa mare va fi suprasubscrisă, atunci acţiunile vor fi alocateinvestitorilor instituţionali.

Pentru membrii consorţiului de intermediere, banca RenaissanceCapital din Rusia şi firmele locale de brokeraj BT Securities, EFGEurobank Securities şi Romcapital rezultatul ofertei este foarteimportant în vederea participării la obţinerea unor noi mandate dinpartea statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO