Burse - Fonduri mutuale

Morgan Stanley deţine 5% din Fondul Proprietatea

Morgan Stanley deţine 5% din Fondul Proprietatea

Autor: Andrei Chirileasa

01.10.2013, 20:10 690

Morgan Stanley a raportat ieri pe bursă că deţine 689,6 milioane de acţiuni ale Fondului Proprietatea (FP), adică 5,005% din capital, şi a devenit astfel al doilea acţionar al fondului după fondul de hedging american Elliott, care controlează 18% din FP.

Morgan Stanley a depăşit pragul de 5% din capitalul social al FP după mai multe achiziţii derulate în luna septembrie. Nu este clar dacă Morgan Stanley deţine acţiunile FP în nume propriu, prin fondurile de investiţii pe care le administrează, sau pentru alţi clienţi instituţionali.

Reprezentanţii Morgan Stanley nu au dorit să facă ieri niciun comentariu pe marginea acestei achiziţii.

Morgan Stanley este primul nume mare care apare în acţionariatul FP în condiţiile în care fondurile de investiţii străine au ajuns la doi ani şi jumătate de la listare să controleze 57% din capitalul fondului. Morgan Stanley este una dintre cele mai importante bănci de investiţii de pe Wall Street şi unul dintre cei mai mari administratori de active din lume, cu 347 mld. dolari în administrare la finalul lui iunie 2013.

În ultima perioadă s-a vorbit mult în piaţă despre o posibilă schimbare a administratorului FP începând din septembrie 2014, când expiră mandatul americanilor de la Franklin Templeton. Cel mai mare acţionar al FP, Elliott, şi-a exprimat în mai multe ocazii nemulţumirea cu privire la activitatea celor de la Templeton. Morgan Stanley se numără printre numele vehiculate ca posibil înlocuitor pentru Franklin Templeton, alături de Deutsche Bank şi Blackrock, în cazul în care acţionarii decid să nu mai prelungească mandatul actualului administrator.

Totuşi, măsurile luate de Franklin Templeton în ultima perioadă, precum intenţia de a răscumpăra un pachet de 600 de milioane de acţiuni prin ofertă publică de cumpărare şi propunerea de reducere a capitalului social cu plata unei cote de 0,05 lei/acţiune către acţionari, au urcat preţul acţiunilor FP în ultima perioadă şi ar putea să mai reducă din presiunea celor de la Elliott, iar în final să le aducă celor de la Templeton un nou mandat.

Situaţia se va tranşa în AGA din noiembrie, când acţionarii FP hotărăsc dacă prelungesc mandatul Templeton sau încep selec­ţia unui nou administrator. În prezent, orice scenariu rămâne deschis, chiar dacă mulţi pariază acum că Templeton are şanse mai mari să rămână.

Participaţia Morgan Stanley la FP valorează în prezent pe bursă 118 milioane de euro, fiind de departe cea mai mare investiţie a grupului american în România.

Morgan Stanley a intrat mai puternic pe bursa de la Bucureşti în 2007, când a preluat  firma de brokeraj HTI Valori Mobiliare şi a cumpărat un pachet de peste 2% din acţiunile BVB, dar a ieşit în 2008, când criza financiară a obligat băncile americane să-şi restrângă operaţiunile.

Morgan Stanley mai deţine în prezent un pachet de 22% din acţiunile producătorului de cabluri Romcab Târgu-Mureş (MCAB), în valoare de 5 mil. lei (1,1 mil. euro).

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO