Burse - Fonduri mutuale

Mostenitorii Malaxa si Ausnit au pierdut 275 mil. lei la Fondul Proprietatea

01.03.2009, 21:20 107

 

Cei peste doua mii de actionari ai Fondului Proprietatea au pierdut 23% din valoarea participatiilor, din cauza pierderilor de peste 3,4 mld. lei suferite anul trecut de Fond, ca urmare a reevaluarii participatiilor din portofoliu.
Fondul Proprietatea a incheiat anul trecut cu capitaluri proprii in valoare de 11,02 mld. lei, mai putin cu 23,7% decat in 2007, raportand astfel o reducere a valorii contabile a actiunilor de la 1,02 lei la 0,77 lei. Astfel, fostii proprietari de imobile care au fost despagubiti cu actiuni ale Fondului la valoarea nominala de 1 leu au inregistrat pierderi substantiale. Mai mult, conducerea Fondului ia in calcul o reducere a capitalului social. "Unul dintre scenariile pe care le luam in considerare este reducerea capitalului social al Fondului. Ne propunem si o reducere a valorii nominale a actiunii. Aceste lucruri vor fi insa discutate cu actionarii si cu reprezentantii Guvernului", a spus Dana Lulache, directorul general al Fondului Proprietatea.
Mostenitorii lui Nicolae Malaxa si ai lui Max Ausnit, doi dintre cei mai mari industriasi ai Romaniei interbelice, care detin cumulat circa 7% din Fondul Proprietatea, au pierdut 275 mil. lei anul trecut, participatiile acestora ajungand sa valoreze 847 mil. lei. In urma cu aproape trei ani, urmasii familiilor de industriasi au primit 1,1 mld. de actiuni la Fondul Proprietatea. Tranzactiile cu titlurile Fondului se fac la preturi de 0,2-0,3 lei pe actiune, potrivit unor surse din piata, transferul de proprietate realizandu-se direct prin Depozitarul Central.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO