Burse - Fonduri mutuale

Muresan, STK: Inclin sa cred ca Bursa a atins limita de jos

Muresan, STK: Inclin sa cred ca Bursa a atins limita de jos
31.03.2009, 17:42 35

Bursa de la Bucuresti a revenit ieri pe crestere, dupa ultimele doua sedinte cand piata a inregistrat o corectie de pana la 5% pe principalii indici.

Indicele BET al celor mai lichide 10 companii din piata a reusit sa inchida in urcare, cu o apreciere de 3,9%, in vreme ce indicele societatilor financiare, BET-FI, a inregistrat o crestere de 4,9%, cea mai mare din piata de altfel.
Analistii sunt de parere ca pe fondul aprecierilor sustinute din ultima perioada se poate vorbi despre o revenire a interesului investitorilor pentru piata de capital, lucru marcat si de volumele de tranzactionare tot mai ridicate, precum si de o posibila consolidare a pietei.
"Fata de scaderile din februarie, unde piata a atins minimele absolute, situatia de acum pare sa difere si sper sa fie mai bine de aceasta data pentru piata. Interesul investitorilor a revenit, ceea ce se observa si din cresterea volumelor la tranzactionare. Vedem ca scaderile nu au tinut decat doua zile. Toate acestea ma fac sa cred ca poate piata a atins limita de jos si exista sansa sa urmeze o consolidare in perioada urmatoare", a declarat Marius Muresan, analist in cadrul societatii de administrare a investitiilor STK Financial, care administreaza fondul STK Emergent.
Actiunile bancare au marcat printre cele mai mari reveniri din sedinta de ieri, titlurile BRD consemnand o apreciere de 7,8%, pana la nivelul de 6,25 lei/actiune. Actiunile Bancii Transilvania au inregistrat o crestere de aproape 5%, in vreme ce titlurile bancii sibiene Carpatica (BCC) au inregistrat un avans de doar 1%, atingand pretul de 0,0824 lei/actiune.
Cresteri apreciabile au inregistrat si societatile financiare, cea mai mare apreciere la categoria SIF-uri fiind marcata de titlurile SIF Moldova (SIF2), care au urcat cu 7,8%. Restul SIF-urilor au inregistrat in medie aprecieri de 5%, cel mai mic avans fiind consemnat de actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au urcat cu doar 2,3%, pana la pretul de 0,48 lei/actiune.
"E adevarat ca gradul ridicat de volatilitate al pietei sporeste neincrederea investitorilor in bursa locala. Cred insa ca se contureaza deja o directie a pietei, mai ales ca vedem cum in ultima perioada bursa a reusit sa manifeste o oarecare rezistenta la stirile negative. Piata tine seama de sentimentul negativ, insa pare sa evolueze contrar asteptarilor", a adaugat Muresan.
In sectorul energetic titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat cel mai mare avans, de 4,7%, in vreme ce actiunile Petrom (SNP) au urcat cu 3,4%, rulajul tranzactiilor ridicandu-se la aproape un milion de lei.
Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat cele mai mici cresteri dintre companiile de profil, urcand la pretul de 9,9 lei/actiune si respectiv 116,1 lei/actiune. Indicele energetic BET-NG a marcat cel mai redus avans din piata, de doar 2,3%.
"Toata lumea se asteapta la un prim trimestru dezastros, cu toate acestea s-ar putea sa vedem ceva surprize in piata, in sensul ca vor exista unele companii care o sa evolueze peste asteptarile analistilor. Societatile bancare ar putea fi unele dintre acestea", a adaugat Muresan.
Cea mai mare scadere din sedinta de ieri a fost inregistrata de titlurile Amonil (AMO), de aproape 15%, dupa ce compania a anuntat in prealabil ca intentioneaza sa cedeze o parte din echipamentele de productie in contul unor datorii si ca va disponibiliza 80% din angajati. Alte scaderi asemanatoare au fost consemnate de titlurile Artrom (ART) si Socep (SOCP), care au pierdut 14% si respectiv 9%.
Pietele externe consemnau spre finalul sedintei aprecieri in medie cu 1,5%, cel mai mare avans fiind inregistrat de indicele britanic FTSE 100, care urca cu 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO