Burse - Fonduri mutuale

Muresan, STK: Piata nu a luat-o la vale, pe termen lung este in consolidare

Muresan, STK: Piata nu a luat-o la vale, pe termen lung este in consolidare
15.02.2009, 18:21 30

"Dupa sedintele de la inceputul lunii, nu mai ma asteptam la o volatilitate atat de ridicata pe Bursa, nu cred insa ca piata a luat-o din nou la vale. Bursa se pastreaza inca peste minimele din octombrie de anul trecut si a inceput sa manifeste rezistenta la stirile negative. Cred mai degraba ca am intrat intr-o perioada prelungita de consolidare, iar corectiile din piata vin pe fondul factorului psihologic", a declarat Marius Muresan, analist in cadrul STK Financial.

La categoria SIF-uri corectiile au variat intre 3,8% la nivelul titlurilor SIF Oltenia (SIF5) si 9,3% in cazul titlurilor SIF Moldova (SIF2). Restul SIF-urilor au inregistrat corectii in medie de 6%.
"A fost o surpriza neplacuta anuntul facut de SIF Moldova, care isi va majora provizioanele pentru deprecierea portofoliului si va renunta sa mai acorde dividende. Mai mult ca sigur acest lucru a determinat corectiile mari pe societatile financiare de vineri", a adaugat Muresan. In sectorul bancar, corectiile au fost ceva mai temperate, cea mai mare scadere fiind consemnata de actiunile BRD, care au pierdut 2,8%, urmate de actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC), care au coborat cu 2,7%, pana la nivelul de 0,095 lei/actiune.
Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au consemnat cea mai mica pierdere dintre societatile de profil, de 1,9%, coborand astfel la pretul de 0,79 lei/actiune.
La categoria international titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) au pierdut 3,5%, atingand nivelul de 41 lei/actiune.
"Nu cred ca in sectorul bancar stam pe atat de rau pe cat se crede. Cursul valutar ar putea veni in ajutorul bancilor care ar putea duce la o crestere a profiturilor in 2009 si nu la o crestere a rau platnicilor, pe cum se crede. Creditele acordate la noi nu sunt atat de riscante ca acelea acordate de bancile externe, iar romanul cred ca isi va plati ratele la banca, mai ales daca au un credit ipotecar", a continuat Muresan.
Societatile energetice au consemnat de asemenea pierderi, corectia la nivelul indicelui de profil, BET-NG, fiind de 2%. Titlurile Rompetrol Rafiniare (RRC) si Petrom (SNP) au coborat cu 3,9% si respectiv 2,6%, pana la nivelul de 0,025 lei/actiune si respectiv 0,149 lei/actiune.
Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat scaderi mai mici, de 1%.
"Preturile la care am ajuns sunt aproape ridicole. Din aceasta cauza nu cred ca se pune problema unor corectii mai mari. In continuare cred ca piata se va corela cu bursele externe, care si ele testeaza minimele din octombrie anul trecut. Informatiile de la noi nu sunt bune deloc, dar pentru stirile interne cred ca piata deja manifesta rezistenta", a incheiat Muresan.
Pe plan extern, principalele piete externe au reusit sa inchida pe plus in sedinta de vineri, aprecierile fiind insa moderate, de pana la 1,1%, in cazul indicelul francez CAC 40.
Indicele german DAX a urcat cu 0,1%, in timp ce indicele britanic FTSE a pierdut 0,3%. Indicele american a inchis sedinta de vineri cu o corectie de 1%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO