Burse - Fonduri mutuale

Mutare surpriză de la Banca Transilvania: Banca va „injecta” în piaţă dividende de 610 milioane de lei. Topul acţionarilor care câştigă cel mai mult din dividendele plătite de BT

Mutare surpriză de la Banca Transilvania: Banca va...
16.06.2018, 23:48 3024

♦ Acţiunile Băncii Transilvania s-au apreciat cu 21,6% de la începutul anului, evoluţie ajustată cu dividendele care urmează a fi plătite vineri, 15 iunie.

Banca Europeană de Re­construcţie şi Dezvoltare (BERD), SIF Moldova, SIF Banat-Crişana, omul de afaceri Horia Ciorcilă, Fondul de pensii private NN Pilon II sunt cei mai mari cinci acţionari ai Băncii Transilvania, cu o deţinere cumulată de 29% din emitentul de 10,6 miliarde de lei capitalizare, potrivit celor mai recente date din rapoarte.

Vineri, 15 iunie, în „buzunarele” celor cinci vor intra dividende brute de 176 milioane de lei în contextul în care banca plăteşte 55% din profitul net realizat anul trecut, cu un randament de circa 6%. 

Banca va „injecta” în piaţă dividende de 610 milioane de lei, iar ulterior în toamnă vor veni şi acţiunile gratuite, adică alte 470 milioane de lei.

BERD are 8,6% din capitalul social al băncii de la Cluj, adică o expunere de 915 milioane de lei la preţurile curente de tranzacţionare, în timp ce valoarea portofoliului TLV al SIF Moldova este de 770 mil. lei, iar al celui al SIF Banat-Crişana, de circa 472 mil. lei.

Potrivit datelor agregate de ZF din cele mai recente rapoarte cu privire la structura acţionariatului băncii de la Cluj, 16 acţionari au 42% din a doua cea mai mare instituţie de credit din România în funcţie de activele gestionate.

Banca Transilvania este cea mai bine cotată acţiune românească din structura indicelui MSCI Frontier Markets 100, urmărit de fonduri care dispun de active de circa 13 miliarde de dolari. Instituţia de credit are o pondere de 1,9% din structura indicelui care în ultimele 12 luni a adus un randament de 35%.

Acţiunile TLV sunt pe locul 14 în structura indicelui în funcţie de pondere, în timp ce pe primele locuri se găsesc acţiunile bancare din Kuwait şi Argentina. Spre comparaţie, a doua cea mai bine clasată acţiune românească în structura MSCI Frontier Markets 100 este Romgaz (locul 27 şi o pondere de 1%).

Cum acţiunile băncii de la Cluj s-au apreciat cu 23% în primul trimestru, SIF Moldova, al doilea cel mai mare acţionar instituţional, a fost nevoită să marcheze la piaţă în contextul în care expunerea sa pe acest emitent se apropia de limita admisă de 40% din activul total.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO