Burse - Fonduri mutuale

Necula, Prime Transaction: 2009 s-ar putea dovedi "anul acumularii" pe BVB

Necula, Prime Transaction: 2009 s-ar putea dovedi "anul acumularii" pe BVB
03.02.2009, 19:23 33

Bursa a inchis pe verde la nivelul indicelui BET, al celor mai lichide 10 companii din piata, in urcare cu 0,2%, dupa o evolutie extrem de volatila in care s-au consemnat corectii si chiar de 2% pe societatile financiare. BET-FI-ul, indicele SIF-urilor, a reusit sa recupereze pe final si astfel, la inchidere, indicatorul inregistra cea mai mare apreciere din piata, de 1%. Valoarea tranzactiilor a fost de doar 1,2 mil. euro, unul dintre cele mai reduse niveluri din acest an.
"Nu stiu daca mai exista sanse sa recuperam pierderile de anul trecut pana la sfarsitul anului, insa pana ca 2009 sa se termine avem suficient timp si pentru o astfel de evolutie. De-pinde in foarte mare masura de mediul economic intern si international, iar cel putin pentru perioada imediat urmatoare cred ca factorii interni vor conta mai mult decat ce se intampla pe pietele externe. Desigur exista o corelare intre acestea, iar o stabilizare pe pietele de afara va conduce si la o calmare a pietei locale", a apreciat Gabriel Necula, directorul adjunct de operatiuni din cadrul Prime Transaction.
Piata de la Bucuresti a urmat intr-adevar trendul dat de pietele externe, aceeasi evolutie volatila fiind inregistrata si de principalele piete europene. Indicele britanic FTSE 100 consemna spre finalul sedintei o apreciere de 1,1%, urmat in top de cresterea indicatorului german DAX, care urca cu 1%, aceeasi crestere fiind inregistrata si de indicele paneuropean Euro Stoxx 50. Cea mai mica apreciere era consemnata de indicele francez CAC 40, care urca cu 0,9%. "Revenirea pietei in momentul de fata este greu de anticipat, iar primul impuls al investitorilor este sa stea deoparte si sa astepte. Depinde insa foarte mult si de calibrul investitorilor si cred ca la primele semnale de stabilizare investitorii vor intra in piata si vor cumpara masiv. Anul 2009 s-ar putea dovedi "anul acumularii" pe BVB. Pana atunci insa piata a intrat intr-o apatie, cu perioade bruste de corectii si aprecieri, cu volume mici de pana la 4 milioane de euro pe zi", a continuat Necula.
Titlurile companiilor petroliere au continuat sa se numere printre cele mai tranzactionate din piata, actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) consemnand de altfel unul dintre cele mai mari avansuri din piata, de 2,9%, pana la pretul de 0,0251 lei/actiune. Actiunile Petrom (SNP) au pierdut in sedinta de ieri 0,6%. La nivelul societatilor de utilitati, titlurile Transelectrica (TEL) au inchis in stationare, la 10,2 lei/actiune, in vreme ce actiunile Transgaz (TGN) au continuat sa se aprecieze, de data aceasta cu 1,4%, atingand astfel un pret pe actiune de 105,5 lei.
Evolutiile pozitive ale companiilor energetice au urcat indicele de profil BET-NG cu 0,5%, pana la nivelul de 332 puncte.
In sectorul bancar, titlurile BRD au inregistrat inca o corectie, de 2,5%, cea mai mare scadere fiind consemnata insa de actiunile Bancii comerciale Carpatica (BCC), care au pierdut 3% fata de referinta.
"Sectoarele nu prea conteaza la noi, iar scaderile din ultima perioada fac ca toate actiunile sa fie atractive. Astfel, nu cred ca investitorii vor face diferente mari intre companiile de pe Bursa. Nimeni nu risca insa iar cei care prefera sa intre acum cred ca se orienteaza mai mult catre pozitii defensive, cum ar fi societatile din sectorul farma sau utilitatile. Nu cred insa ca sectorul financiar-bancar si-a pierdut intr-atat de mult din atractivitate, incat sa nu mai atraga investitori", a incheiat Necula.
 
TITL;: Broker Cluj pierde 40-50 de clienti in fiecare zi de suspendare
 
LaurenTiu Cotu - ZF Transilvania
Andrei Chirileasa
Reprezentantii Broker Cluj (simbol bursier BRK) spun ca pierderile zilnice rezultate din suspendarea de catre CNVM a autorizatiei de functionare sunt de 10.000 de lei (circa 2.300 de euro) si ca exista portofolii pe care clientii companiei le-au mutat deja la alte societati de brokeraj. Oficialii Broker Cluj confirma ca zilnic exista 40-50 de cereri de retargere a clientilor.
Broker este una dintre cele mai mari firme de brokeraj de pe piata locala, cu circa 10.000 de clienti si 15.000 de actionari.
Conducerea Broker a anuntat ca a dat in judecata Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru decizia de suspendare timp de doua saptamani a autorizatiei de functionare a societatii. CNVM nu a mai oferit niciun comentariu asupra situatiei de la Broker.
"Am depus ieri plangerea la Curtea de Apel din Cluj. Tot ieri am depus o contestatie la CNVM si o plangere la Senat si Camera Deputatilor pentru ca am considerat abuziv modul de lucru al CNVM. In legatura cu frauda de la Deva, am constatat ca aici s-a realizat un circuit nelegal al banilor. Clientii veneau si depuneau banii la sucursala noastra din Deva si primeau in schimb acte false, dispozitii de plata si facturi false, iar banii respectivi intrau in posesia angajatilor. Directoarea de la Deva si-a recunoscut vina, vom renunta la tot personalul de acolo si nu vom mai desfasura activitati in acest oras", a declarat pentru ZF Transilvania Petru Prunea, presedintele Broker.
Potrivit reprezentantului Broker, exista si "un circuit lung al banilor", astfel ca dupa ce banii erau depusi la Posta Romana, pentru a se face viramentul catre clienti, mai departe aceste sume de bani nu erau incasate de clienti, ci de alte persoane.
"Nu putem verifica in momentul de fata documentele, fiindca nu toate chitantierele se afla in posesia noastra, insa ceea ce va pot spune este ca decizia CNVM a fost luata in vederea lichidarii societatii noastre de pe piata. La momentul la care am sesizat aceasta comisie, ca am informatii ca la sucursala din Deva se intampla ceva nelegal, CNVM avea informatii in acest sens", spune Petru Prunea. Conform reprezentantului Broker Cluj, ancheta in cazul Deva va dura aproximativ 6 luni de zile, iar de vineri si pana in prezent niciun membru al CNVM nu a venit in control. Oficialii Broker spun ca suspendarea activitatii companiei are efecte grave.
"Vinerea trecuta am anulat 832 de ordine, avem clienti online si nu mai putem afisa tranzactiile, clientii au pretul tranzactiilor de joia trecuta. Neavand acces la depozitar sau la BVB, nu avem cum sa verificam daca tranzactiile au fost facute legal. Cu toate acestea nu cred ca putem vorbi de falimentul Broker Cluj", spune Prunea, care detine circa 3,49% din actiunile societatii de brokeraj.
Actionarii importanti ai societatii sustin insa ca decizia de a actiona CNVM in judecata nu a fost dezbatuta in Consiliul de Administratie si ca vor convoca o AGA pentru analizarea situatiei.
"O intelegere amiabila ar fi fost mai normala in acest moment decat un razboi cu CNVM. Masura suspendarii a fost foarte dura, insa cred ca trebuie asteptata mai intai prezentarea raportului privind concluziile controlului derulat de CNVM. Situatia noastra este foarte delicata si foarte greu vom reusi sa recuperam increderea clientilor si a investitorilor", a declarat Miron Martin, presedintele firmei Intervalco din Baia Mare, al doilea actionar al Broker. Martin, impreuna cu Intervalco si alte firme pe care le controleaza, detine 7,2% din actiunile companiei.
El spune ca actionarii Broker vor fi convocati in cadrul unei Adunari Generale (AGA) in care se va discuta situatia companiei. "Suntem convinsi ca trebuie sa convocam o AGA si sa derulam un audit extern si o restructurare a activitatii societatii", a spus Martin.
Opinia sa este impartasita si de principalul actionar al societatii de brokeraj, Ioan Cartis, care detine 8,2% din companie. "Suntem preocupati sa actionam intr-un fel. Probabil ca intr-un timp scurt se va convoca o AGA in care sa se discute si raportul CNVM si se vor cauta solutii pentru redresarea activitatii", a precizat Cartis pentru ZF.
Miron Martin s-a retras la mijlocul anului trecut din Consiliul de Administratie al Broker in urma unor neintelegeri cu alte persoane din conducere privind aspecte legate de managementul operational al companiei. "In urma aparitiei unor solduri negative la cativa clienti am solicitat inchiderea imediata a acelor conturi pentru a se evita aparitia unor pierderi. Nefiind acceptat acest punct de vedere, mi-am dat demisia si am cerut un audit financiar. Raportul prezentat in AGA nu m-a satisfacut. Am cerut sa se revina la acest audit, dar n-am mai primit raspuns", a explicat Martin.
 
Petru Prunea

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO