Burse - Fonduri mutuale

Nemţii de la PCC îşi consolidează poziţia la Oltchim, după ce a cumpărat acţiuni de 1,5 mil. lei

Nemţii de la PCC îşi consolidează poziţia la Oltchim, după ce a cumpărat acţiuni de 1,5 mil. lei

Autor: Andrei Chirileasa

12.05.2011, 12:14 838

Grupul german PCC, controlat deWaldemar Preussner, a cumpărat în şedinţa de tranzacţionare demiercuri, 11 mai, un pachet de 2,937 milioane de acţiuni alecombinatului chimic Oltchi Râmnicu Vâlcea (OLT) pentru 1,52 mil.lei (370.000 de euro), potrivit unei raportări transmiseBursei.

Pachetul cumpărat de nemţireprezintă 0,85% din capitalul companiei, iar în urma achiziţieiparticipaţia PCC a urcat la peste 13%. Grupul german şi-a declaratîn numeroase rânduri interesul pentru preluarea Oltchim.

În prezent, FMI face presiuniasupra Guvernului pentru privatizarea companiei, care a înregistratpierderi mari în ultimii ani şi are datorii de peste 2,35 mld. lei,dintre care cea mai mare parte sunt faţă de bugetul de stat.Potrivit draftului scrisorii de intenţie a Guvernului către FMI,din 3 mai, Oltchim ar trebui privatizată până la sfârşitul anuluisau lichidată.

Ministerul Economiei deţine 54,8%din acţiunile Oltchim, iar printre acţionarii minoritari se numărăşi un fond de investiţii britanic, Carlson Ventures, care a preluatde la SIF Oltenia un pachet de 11,9% din acţiuni, în lunamartie.

Acţiunile Oltchim au crescutmiercuri cu 15%, şi pe fondul achiziţiilor PCC, atingând un maximde 0,5404 lei. Titlurile Oltchim şi-au continuat creşterea şi înşedinţa de joi, câştigând încă 2% şi depăşind nivelul de 0,55 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO