Burse - Fonduri mutuale

Nervii investitorilor încep să cedeze. Bursele lumii se clatină tot mai des. La Bucureşti piaţa a scăzut cu 2%

Acţiunile Fiat Chrysler au scăzut cu aproape 8% după acu­zaţii de falsificare a vânzărilor în SUA

Acţiunile Fiat Chrysler au scăzut cu aproape 8% după acu­zaţii de falsificare a vânzărilor în SUA

Autor: Bogdan Cojocaru

15.01.2016, 00:04 1783

Cele mai mari burse europene de acţiuni au închis şedinţa de tranzacţionare de joi în scădere abruptă, iar bursa de la Bucureşti a coborât în acelaşi ton cu ele.

Acţiunile producătorului auto francez Re­nault, proprietarul Dacia, s-au prăbuşit cu până la 19% înainte de a închide şedinţa în scădere cu 10%. Presiune pe titluri au pus ştiri conform cărora sediile com­pa­niei au fost perche­zi­ţionate săp­tămâna trecută într-o investi­gaţie de frau­dă, potrivit CNBC.

Indicele CAC 40, al bursei de la Paris, a scăzut cu 1,8%, DAX, al bursei de la Frank­furt, cu 1,7%, FTSE, al pieţei londoneze, a pier­dut 0,7% din va­loare. Indicale pan­euro­pean STOXX 600 a coborât cu 1,5%.

„Foarte mulţi in­ves­titori stau pe mar­gine încercând să îşi dea seama ce se întâmplă”, explică Iain Stealey, analist la J.P. Morgan Asset Management.

La Bursa de Valori Bucureşti, indicele general BET a scăzut cu 2,4%, iar BET-Fi, al acţiunilor celor mai mari companii, a dat înapoi cu 2,7%.

Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu 3,4%, cele ale Transgaz cu 3,3%, ale OMV Petrom cu 3,1%, ale Nuclearelectrica cu 2,9%, iar cele ale BRD cu 2,8%. Acţiunile Electrica s-au remarcat cu o creştere de 0,17%.  

Preţul petrolului Brent, referinţa interna­ţio­nală, a coborât ieri pe bursele din Asia sub pra­gul de 30 de dolari pe baril, antrenând scăderea burselor de acţiuni de acolo.

Miercuri, premierul rus Dmitri Medvedev a avertizat că ţara sa trebuie să fie pregătită pentru „cel mai pesimist scenariu” economic dacă preţurile continuă să scadă. Însă cotaţiile ţiţeiului şi-au revenit uşor ulte­rior pe pieţele europene. Piaţa deja saturată cu petrol din Arabia Saudită, SUA şi Rusia ar putea fi inun­dată şi cu petrol iranian.  

Dispoziţia inves­tito­rilor de pe bursele euro­pene a fost in­fluen­ţată şi de rezul­tate finan­ciare sla­be şi de atentate teroriste sân­ge­roase în Djakarta.

Acţiunile Fiat Chrys­ler au scăzut cu aproape 8% după acu­zaţii de fal­si­fi­care a vânzărilor în SUA. Titlu­rile Peugeot Citroën au pierdut 5% din valoare, iar cele ale Volks­wagen şi Daimler 3,5%.

„Totul se reduce la îngrijorările despre creşterea economiei globale. Sunt puţini investitori dispuşi să cumpere deoarece toată lumea este speriată că vânzarea în masă se va inten­sifica ziua următoare. Şi aşa a fost. Încre­derea este la pământ. Eu aş vinde tot ce este sus. Există mai mult ca sigur un potenţial pentru pierderi mai mari“, spune Ralf Zimmermann, analist la Bankhaus Lampe, citat de Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO