Burse - Fonduri mutuale

Nicolae Pascu, STK Financial: Dobânzile sunt încă mari şi încurajează capitalul să fie leneş

Nicolae Pascu, STK Financial: Dobânzile sunt încă mari...

Autor: Roxana Pricop

03.10.2013, 00:06 234
Banca Naţională a României ar trebui să reducă şi mai mult dobânda de politică monetară, până la un nivel sub cel al ratei inflaţiei, astfel încât românii să fie stimulaţi să îşi direcţioneze parte din bani şi spre investiţii, crede Nicolae Pascu, preşedintele societăţii de administrare a investiţiilor STK Financial, care a primit avizul ASF pentru a lansa un fond de investiţii deschis cu investiţii în acţiuni, STK Europe.
 
Marţi, 1 octombrie, BNR a redus pentru a treia oară dobânda de referinţă în acest an până la un nivel de 4,25%, iar dobânzile la depozitele bancare au ajuns la 3-4% pe an în cazul băncilor mari. Raportat la o rată anuală a inflaţiei de 3,67% la finalul lunii august, randamentul real adus de dobânzi se menţine încă pozitiv. Acest lucru, în opinia lui Nicolae Pascu, face ca investiţiile în fonduri de acţiuni, care presupun asumarea unui risc, să fie neatractive în comparaţie cu depozitele bancare.
 
„Dobânzile sunt în continuare mari, peste inflaţie, iar recenta reducere a dobânzii de referinţă nu este suficientă. Dobânzile mari încurajează capitalul să fie leneş. BNR ar trebui să reducă mai mult dobânda de referinţă, sub rata inflaţiei, la fel cum fac şi restul băncilor centrale ale lumii.“
 
Graţie dobânzilor ridicate la depozite, românii şi-au orientat în ultimii ani economiile preponderent spre depozitele bancare, dar şi spre fonduri de obligaţiuni care investesc şi în depozite, în timp ce fondurile de acţiuni, care investesc pe bursă şi expun investitorii la un risc ridicat, au fost ocolite de investitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO