Burse - Fonduri mutuale

Noul cod de guvernanţă corporativă cere transparenţa remuneraţiilor. „Particularităţile şi istoricul societăţii“ sunt explicaţiile date de Petrom pentru nepublicarea politicii de remunerare

Noul cod de guvernanţă corporativă cere transparenţa...

Autor: Roxana Rosu, Roxana Pricop

05.01.2016, 00:03 1156

OVM Petrom (simbol bursier SNP) a anun­ţat ieri pe bursă ce prevederi res­pectă din noul cod de guvernanţă cor­porativă al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) care a intrat în vigoare înce­pând de luni 4 ianuarie.

Cea mai valoroasă companie lis­tată la bursa locală a anunţat că res­pectă majoritatea principiilor din noul cod, excepţie făcând trei prevederi le­gate de înfiinţarea comitetului de no­mi­nalizare, publicarea pe pagina de in­ternet a politicii de remunerare şi inclu­derea în raportul anual a unei declaraţii privind implementarea politicii de re­mu­ne­rare, precum şi raportarea de­parta­mentului de audit intern direct către directorul general în scopuri ad­mi­nistrative şi în cadrul obligaţiilor con­ducerii de a monitoriza şi reduce ris­curile. „OMV Petrom se află şi în de­cursul ultimilor ani s-a aflat în deplină conformitate cu majoritatea acestor pre­vederi. Principala cauză a necon­formării cu unele prevederi ale co­dului derivă din particularităţile şi is­to­ricul societăţii. OMV Petrom va con­tinua să eva­lueze prevederile co­du­lui şi orice pro­gres ulterior pe care socie­ta­tea îl va face în realizarea con­formării cu aces­tea va fi raportat către piaţa de ca­pital“, spun repre­zentanţii com­pa­niei în raportul emis luni 4 ia­nurie pe bursă.

Petrom este prima companie care anunţă ce prevederi respectă din noul cod de guvernanţă corporativă. Con­du­cerea BVB a prezentat noul cod în sep­tembrie şi a dat termen până pe 4 ia­nuarie 2016 companiilor listate să anunţe ce prevederi respectă.

Adop­tarea noului cod nu este obligatorie, la fel cum nu a fost nici vechiul cod, însă conducerea BVB mizează pe fap­tul că acum companiile listate înţeleg mai bine că vor câştiga inves­titori dacă devin mai transparente.

Puţine companii listate la BVB sunt transparente şi informează inves­titorii cu privire la salariile şi bonusurile pe care le încasează directorii acestora, deşi pe bursele externe o astfel de prac­tică este o obişnuinţă. Nici salariul direc­torului general al BVB nu este public, aşa cum nu sunt nici salariile ma­na­gerilor de la Petrom sau Fondul Pro­prietatea.

Pe bursa de la Viena, şeful grupului OMV, acţionarul majoritar al Petrom, îşi publică salariile şi bonusurile încasate în rapoartele anuale. De exemplu Gerhard Roiss, fost CEO al OMV, a încasat în 2014 o remuneraţie fixă de 913.000 de euro, alte 610.000 de euro sub formă de remuneraţie variabilă şi alte beneficii de 10.000 de euro, plus bonusuri sub formă de acţiuni, potrivit raportului anual.

Mai mult, pe bursa locală s-a creat o situaţie în care sunt mai transparente în subiectul remuneraţiilor companiile de stat decât cele private.

De asemenea, la capitolul responsabilităţi, OMV Petrom nu a înfiinţat încă un comitet de nominalizare format din membri neexecutivi, cu rolul de a conduce procedura nominalizărilor de noi membri. Majoritatea membrilor comitetului de nominalizare trebuie să fie independenţi.

Cel de-al treilea principiu care nu este încă respectat de companie vizează activitatea departamentului de audit intern, care trebuie să raporteze către consiliu prin intermediul comitetului de audit. „În scopuri administrative şi în cadrul obligaţiilor conducerii de a monitoriza şi reduce riscurile, comitetul trebuie să raporteze direct directorului general“, se mai arată în raport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO