Burse - Fonduri mutuale

Nu este linişte deloc în piaţă: bursele lovite din plin, imediat după ce cu o zi înainte afişau cea mai mare creştere din ultimii trei ani

Nu este linişte deloc în piaţă: bursele lovite din...

Autor: Dan Grigore Ivan

29.03.2018, 00:04 1269

Pieţele de capital din întreaga lume trec printr-o perioadă plină de instabilitate. Dacă săptămâna trecută indicele bursier american Dow Jones afişa o depreciere de 5,7%, cea mai dură din 2016 încoace, luni piaţa americană încheia şedinţa de tranzacţionare pe o creştere de aproape 3%.

Cu toate acestea, marţi căderile au revenit, punctul nevralgic al pieţei fiind tehnologia, sectorul cu cele mai mari randamente de la criză încoace.

Astfel, dacă până acum conducea plutonul de creşteri din seria de aprecieri semnificative, marţi sectorul tehnologiei a fost cel mai lovit de valurile de neîncredere ce au acaparat din nou bursele. Indicele Nasdaq a scăzut cu 3%, după o creştere de peste 3% cu o zi înainte.

Cele mai mari companii tehnologice americane, aşa-numitul grup FANG, au scăzut în medie cu 5,6%. Astfel, valoarea de piaţă a Facebook, prinsă într-unul dintre cele mai dure scandaluri de la înfiinţarea sa în 2004, a scăzut cu 5%, în vreme ce Amazon s-a depreciat cu 4%, Alphabet cu 4,5% şi Netflix, una dintre companiile americane cu cea mai mare apreciere din ultima perioada, a căzut cu 6%.

Dintre reţelele sociale, Twitter a fost cel mai puternic lovită marţi, după o depreciere de peste 12%, în condiţiile în care şi această companie s-a bucurat la începutul anului de o creştere importantă, pe fondul unor rezulate financiare interpretate cu mai mult optimism de comunitatea investiţională.

Totodată, acţiunile Tesla au scăzut cu 8% după ce autorităţile americane au anunţat că vor investiga un accident survenit în California, pe fondul ultimelor dezbateri cu privire la siguranţa maşinilor conduse fără şofer. Valul de vănzări violente a ajuns şi în Asia, acolo unde toţi marii indici bursieri au afişa deprecieri. Indicele nipon Nikkei 225 a căzut cu 1,34%, mare parte dintre scăderi fiind antrenate şi aici de companiile din tehnologie.

Totodată, la Seoul, indicele Kospi s-a depreciate cu 1,34%, iar Samsung a afişat o scădere de 2,56%. De asemenea, pe piaţa chineză scăderile au fost dominante, cu un indice Shanghai ce s-a depreciate cu 1,4%.

În Europa, ziua a început în acelaşi ton cu îngrijorările americane, însă indicii au început să îşi revină până la finalul zilei de tranzacţionarea, scăderile sau aprecierile fiind în general minore. Şi în Europa tehnologia a fost cea mai lovită, cu un indice Euro STOXX 600 Tech a cărei scădere a fost de 2%. Cu toate acestea, dată fiind situaţia în care Europa nu are marii coloşi tehnologici ai Americii, gradul de contagiune a fost redus.

La Bucureşti, indicele BET a închis în scădere cu 0,16%, după ce dimineaţa deprecierea era mai mare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO