Burse - Fonduri mutuale

Nuclearelectrica a raportat profit de 225,2 mil. lei la nouă luni, plus 120% faţă de 2016

Nuclearelectrica a raportat profit de 225,2 mil. lei la...

Autor: Cristina Bellu

13.11.2017, 10:00 244

Nuclearelectrica (SNN), singurul producător de energie nucleară din România, a raportat pentru perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie 2017 un profit net de 225,2 mil. lei, un plus de 120% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor companiei.

Principalii factori care au contribuit la rezultatele obţinute au fost creşterea cu 38,5% a profitului operaţional înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA), faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în principal ca urmare a creşterii veniturilor din exploatare cu 17,4%, influenţate de creşterea cu 18% a veniturilor din vânzarea energiei electrice.

În acelaşi timp s-a înregistrat o creştere a cantităţii de energie electrică produsă, respectiv vândută, pe fondul perioadei mai scurte a opririi planificate a Unitatii 2 CNE Cernavoda din trimestrul al doilea (26,5 zile) comparativ cu durata opririi planificate a Unitatii 1 din perioada similară a anului trecut (51 de zile), de 2,3% ceea ce a reprezentant o creştere cu 3,7% a cantitatii de energie electrică vândută.

Potrivit raportului companiei, în perioada analizată SNN a vândut cu 15% mai multa energie pe piaţa concurenţială, la un pret mediu ponderat mai mare cu 9,5% fata de pretul de vanzare al energiei electrice pe piata reglementata.

“Pe fondul stabilizarii pietei SNN a vandut cu 43% mai multa energie pe piata concurentiala a contractelor bilaterale si cu 26% mai putin pe piata spot (unde pretul a continuat sa fie semnificativ mai mare – cu 57%), factori importanti in orientarea strategiei de vanzari fiind productia in banda a SNN si importanta asigurarii unor contracte predictibile si pe perioade mai lungi de timp.” , menţionează raportul Nuclearelectrica.

În perioada ianuarie – septembrie 2017, Nuclearelectrica a înregistrat o creştere cu 3,8% a cheltuielilor din exploatare pe fondul cresterii cheltuielilor cu energia achizitionata in vederea asigurarii indeplinirii integrale a obligatiilor contractuale de livrare energie pe perioada opririi planificate a Unitatii 2 CNE.

În acelaşi timp cheltuielile cu deprecierea şi amortizarea au crescut cu 2,8% faţă de perioada similară a anului trecut, pe fondul creşterii cheltuielilor cu amortizarea aferentă punerii in functiune a unor investitii in perioada ulterioara celui de-al treilea trimestru din 2016.

Datoriile pe termen lung ale societăţii au scăzut cu 9,6% faţă de valorile inregistrate la 31 decembrie 2016, în timp ce datoriile curente au crescut cu 10,1% pe fondul creşterii datoriilor comerciale şi a altor datorii cu 15,7%.

SN Nuclearelectrica SA a fost înfiinţată în 1998 prin reorganizarea RENEL. Societatea se află sub autoritatea Ministerului Energiei, statul deţinând 82,49% din acţiuni. Societatea are două sucursale: CNE Cernavodă, care exploatează Unităţile 1 si 2 de la CNE Cernavodă precum şi serviciile auxiliare şi Fabrica de Combustibil Nuclear (FCN) Piteşti.

În noiembrie 2013, SNN a fost listată pe Bursa de Valori Bucureşti, capitalizarea companiei ajungând în prezent la 2,3 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO