Burse - Fonduri mutuale

Nuclearelectrica cheltuie 115 mil. lei pentru a dezafecta Unitatea 5

Nuclearelectrica cheltuie 115 mil. lei pentru a dezafecta...

Autor: Radu Bostan

08.05.2015, 00:03 317

Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) îşi propune să cheltuie până la 115 mil. lei (fără TVA) pentru a schimba scopul clădirilor şi tere­nului destinate iniţial Unităţii 5, un reactor care se regăsea în proiectul original al centralei de la Cernavodă, dar a cărui construcţie a fost abandonată.

Acţionarii producătorului de energie au hotărât încă din 2014 sistarea lucrărilor de construcţie la Unitatea 5, la acea vreme finalizată în proporţie de 2,8%, în condiţiile în care şi realizarea Unităţilor 3 şi 4 este nesigură, depinzând de obţinerea unor fonduri colosale. Costul finalizării Unităţii 5 era estimat la 2,8 miliarde de euro, într-un studiu de fezabilitate realizat în 2011.

Acum, Nuclearelectrica vrea să instaleze pe situl fostei unităţi un adă­post şi un centru de control pentru situaţii de urgenţă, dar şi un spaţiu ad­mi­nis­trativ pentru personalul de inter­venţie, potrivit unui anunţ publicat în SEAP. Compania îşi doreşte să amena­jeze pe acelaşi teren şi un punct termic pentru a încălzi platforma Cernavodă.

Nuclearelectrica este pregătită să aloce pentru aceste construcţii la 107,6 mi­lioane de lei, plus 7,4 milioane de lei pentru „cheltuieli diverse şi nepre­vă­zute“, proiectul urmând a fi finanţat din surse proprii. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 23 iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO