Burse - Fonduri mutuale

Numărul investitorilor la bursă scade la minimul ultimului deceniu. Analiştii sunt însă optimişti şi spun că există premise pentru stabilizarea numărului de investitori având în vedere sentimentul de piaţă pozitiv

Numărul investitorilor la bursă scade la minimul...

Autor: Dan Grigore Ivan, Liviu Popescu

22.03.2017, 00:08 2350

Numărul investitorilor pe piaţa de capital la Bucureşti era la finele anului trecut de aproxi­mativ 66.500 de persoane, mi­nimul din 2006 încoace, iar comparativ cu decembrie 2015 este mai mic cu 7%, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor.

„Un prim aspect demn a fi menţionat este legat de listările noi în piaţă, aproape inexis­ten­te, care să trezească atenţia investi­to­­ri­lor atât români, cât şi străini“, explică Cristina Boicu, şeful departamentului de vân­zări ac­ţiuni la Raiffeisen. BVB a avut un sin­gur nume nou, MedLife, în aproape doi ani, adaugă ea.

Deşi indicele BET, referinţa pieţei de capital de la Bucureşti, a oferit în ultimul an o creştere de aproximativ 25%, iar dobânzile la depozite oferă randamente chiar şi de sub 1%, câştigurile oferite de mediul bursier pare că nu au prevalat în a îi ispiti pe deţintătorii de excedente să le distribuie către piaţa de capital.

Analiştii explică că investitorii se întorc cu greu la tranzacţionare după o perioadă ca cea din 2008, când indicele BET s-a corectat cu 70%.

„În urma unor crize, investitorii se orien­tează mai degrabă pe conservare decât pe mul­­ti­plicare. Dar această abordare nu este avan­tajoasă pe termen lung, pentru că este nevoie de randamente mai mari pentru aco­perirea datoriilor şi îndeplinirea obiectivelor în general“, explică Daniela Ropota, respon­sabil analiză la Intercapital.

Media zilnică de tranzacţionare a crescut în acest început de an până la peste 9 milioane euro pe zi, faţă de aproximativ 8 milioane în perioada precedentă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO