Numărul investitorilor la bursă scade la minimul ultimului deceniu. Analiştii sunt însă optimişti şi spun că există premise pentru stabilizarea numărului de investitori având în vedere sentimentul de piaţă pozitiv

22 mar 2017 Autori: Dan Grigore Ivan , Liviu Popescu

Numărul investitorilor pe piaţa de capital la Bucureşti era la finele anului trecut de aproxi­mativ 66.500 de persoane, mi­nimul din 2006 încoace, iar comparativ cu decembrie 2015 este mai mic cu 7%, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor.

„Un prim aspect demn a fi menţionat este legat de listările noi în piaţă, aproape inexis­ten­te, care să trezească atenţia investi­to­­ri­lor atât români, cât şi străini“, explică Cristina Boicu, şeful departamentului de vân­zări ac­ţiuni la Raiffeisen. BVB a avut un sin­gur nume nou, MedLife, în aproape doi ani, adaugă ea.

Deşi indicele BET, referinţa pieţei de capital de la Bucureşti, a oferit în ultimul an o creştere de aproximativ 25%, iar dobânzile la depozite oferă randamente chiar şi de sub 1%, câştigurile oferite de mediul bursier pare că nu au prevalat în a îi ispiti pe deţintătorii de excedente să le distribuie către piaţa de capital.

Analiştii explică că investitorii se întorc cu greu la tranzacţionare după o perioadă ca cea din 2008, când indicele BET s-a corectat cu 70%.

„În urma unor crize, investitorii se orien­tează mai degrabă pe conservare decât pe mul­­ti­plicare. Dar această abordare nu este avan­tajoasă pe termen lung, pentru că este nevoie de randamente mai mari pentru aco­perirea datoriilor şi îndeplinirea obiectivelor în general“, explică Daniela Ropota, respon­sabil analiză la Intercapital.

Media zilnică de tranzacţionare a crescut în acest început de an până la peste 9 milioane euro pe zi, faţă de aproximativ 8 milioane în perioada precedentă.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.03.2017

 

Cuvinte cheie:
bursa
, investitori
, bet
, indicele bet
, piata de capital
, randamente
, tranzactionare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide