Burse - Fonduri mutuale

Nume grele în cursa pentru supravegherea Fondului Proprietatea

Nume grele în cursa pentru supravegherea Fondului Proprietatea
22.08.2010, 23:57 376

Bogdan Drăgoi, secretar de stat la Finanţe, şi Monica Maurer,consiliera Ministrului Economiei, Adriean Videanu, alături de alte11 persoane, printre care se nu­mără actuali sau foşti directori aicom­paniilor energetice de stat, avocaţi sau şefi demulti­na­ţionale, şi-au depus candidaturile pentru unul dintre celecinci locuri în Comitetul Repre­zen­tanţilor, care va supra­vegheaadministrarea Fon­dului Pro­prietatea (FP) de către FranklinTempleton.
Pe 6 septembrie, acţionarii Fondului Pro­prie­tatea trebuie săaprobe numirea firmei britanice Franklin Templeton ca administratorunic. Prin numirea firmei britanice la cârma Fon­dului, actualaconducere (formată din Con­siliu de Supraveghere şi directorat înfrunte cu Ionuţ Popescu) va fi desfiinţată, ad­mi­nis­tratorulurmând să fie supravegheat şi mo­ni­torizat de un Comitet alReprezen­tan­ţilor.
Comitetul Repre­zen­tan­ţilor va fi prin­cipala pârghie prin careacţionarii cei mai in­fluenţi ai Fondului Pro­prietatea îşi vorimpune punctul de vedere în ad­mi­nistrarea fondului, astfel că lafel de importante ca numele can­didaţilor intraţi în cursă suntcele ale investi­torilor care îi susţin.

Concurenţi puternici


Dintre cele 13 persoane care şi-au depus can­didatura, unul dintrecei cu şanse mari de a ob­ţine un loc este Bogdan Drăgoi, 30 deani, se­cretar de stat la Ministerul Finanţelor Pu­blice. El a fostuna dintre persoanele impli­cate în procesul de selecţie aadminis­tra­torului Fon­dului. Lista continuă cu Monica J. Maurer,36 de ani, consilier-şef al Ministrului Eco­no­miei, AdrieanVideanu. Ambii au fost propuşi de Ministerul Finanţelor, caredeţine în pre­zent pachetul majoritar de 52% din acţiunile FP, darambii sunt apropiaţi ai lui Videanu - unul dintre cei mai puternicimembri ai Gu­ver­nului.
Actualul director economic al Fondului, Cristian Buşu, intrat şi elîn cursă, are şi el legături cu actuala putere, după ce a fostcon­silier economic în cabinetul primului-ministru între 2005 şi2009. El candidează însă inde­pen­dent, în calitate de acţionar alfondului.
Surprinzătoare este însă intrarea în joc a unor nume sonore dinmediul de business, precum Radu Florescu, CEO la compania depublicitate Saatchi & Saatchi România, propus de unul dintreacţionarii minoritari, şi Sorin Mîn­druţescu, directorul general alOracle Ro­mânia şi preşedintele Camerei de Comerţ Ame­ricane(AmCham), pentru care pro­punerea a venit din partea unui acţionarcare nu a fost nominalizat.
Lista continuă cu Viorel Cîrstea, care can­didează de asemenea lapropunerea unui acţionar neprecizat. El este administrator la firmaMarmura Service Bucureşti SRL, care este controlată de omul deafaceri Valer Blidar - proprietarul Astra Vagoane Călători şi alBăncii Feroviare. Din 1996 până în 2000, Cîrstea a lucrat pentruSAFI Invest.
Din partea acţionarilor privaţi candidează avocaţii Corin Trandafir(reprezintă moşteni­torii Malaxa şi Auschnit), Cristian Duţescu(fondurile de investiţii Conglen şi Salnik) şi Mihai Dumitru (SIFMoldova şi opt persoane fizice străine). Pe listă se mai aflăeconomistul Cristina Stoian cu experienţă în industria locală deprivate equity, Marius Murgu, pre­şedintele Asociaţiei AcţionarilorPrivaţi din Fond, Eugen Brădean, acţionar la fond şi care ocupăfuncţia de director corporate affairs la Electrica, şi Eugen Pena,acţionar al fondului şi fost director la Hidroelectrica.

Care este miza?

Cei cinci "reprezentanţi" vor monitoriza activitatea deadministrare a Fondului Pro­prietatea de către Franklin Templeton -unul dintre cei mai mari administratori de fonduri la nivel global.Aceştia vor analiza bugetul de venituri şi cheltuieli şi planul deafaceri înainte de a fi aprobate de acţionari, vor monitorizainvestiţiile, tranzacţiile majore din por­tofoliu şi vor verificaîn ce măsură administratorul atinge ţintele de randament. Deasemenea, cei cinci pot re­comanda acţionarilor înce­tareacon­trac­tului de ad­mi­nistrare cu Templeton dacă consideră măsuraîn avantajul acţionarilor.
Mai mult, cei cinci sunt numiţi pentru un mandat de trei ani cuposibilitatea de prelungire, în condiţiile în care până în 2013este de aşteptat ca statul român să piardă controlul la Fond prinscăderea participaţiei la mai puţin de 33%. Remuneraţia propusăacţionarilor pentru membrii Comitetului este în valoare brută de9.000 lei/lună (net 1.500 euro/lună).
Având în vedere că oficialii Templeton şi-au exprimat intenţia de anu păstra din angajaţii actuali ai Fondului, salariaţii concediaţica urmare a desfiinţării posturilor vor primi compensaţii înfuncţie de clauzele din contract. În aprilie, Fondul avea un numărde 25 de persoane renumerate care ocupau 42 de posturi remunerate,cu o remuneraţie medie de 1.668 euro/persoană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO