Burse - Fonduri mutuale

O Electrica nouă ar costa 4,5 mld. euro. Statul vinde o jumătate cu 540 mil. euro

Foto: Victor Ciupuliga

Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Roxana Petrescu

13.06.2014, 00:07 672

Dacă un investitor ar dori să construiască de mâine o companie precum Electrica, ar trebui să investească până la 4,5 mld. euro. Guvernul scoate de luni la vânzare prin ofertă publică pe bursă 51% din acţiunile companiei la un preţ cuprins între 443 şi 543 mil. euro, ceea ce înseamnă că toată Electrica este evaluată acum de stat circa un miliard de euro.

În cifre, Electrica înseamnă o infrastructură de distribuţie a energiei formată din 200.000 km de reţea care trec prin 18 judeţe şi care aprind becurile pentru 3,5 milioane de consumatori. Pornind de la cifrele furnizate de specialiştii din Electrica şi din cadrul Institutului de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), ZF a încercat să evalueze această infrastructură, rezultatul fiind cuprins între 3 şi 4,5 mld. euro, la preţul de azi al lucrărilor. De ce renunţă statul la jumătate din Electrica pentru circa 443-543 mil. euro?

„Raţiunea prin care se explică această diferenţă este foarte simplă. Electrica nu este proprietara acestei infra­structuri, ci concesionara, prin cele 3 filiale de distribuţie. Filialele Electrica au o licenţă de concesiune pe 49 de ani pentru aceste active care aparţin însă statului român. Ceea ce are Electrica sunt doar veniturile obţinute din exploatarea activelor, nu reţeaua. Activele nu vor aparţine niciodată investitorului“, spune însă Bogdan Iliescu, directorul general al BRD Corporate Finance, entitate care face parte din consorţiul care se ocupă de listarea Electrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO