Burse - Fonduri mutuale

O nouă companie vrea la Bursă: Arobs Transilvania vrea să se listeze la BVB, dacă auditul "iese bine şi piaţa permite"

O nouă companie vrea la Bursă: Arobs Transilvania vrea...

Autor: Adrian Dumitrache

27.01.2015, 12:54 823

"Nu suntem interesaţi de secţiunea AeRO, ci de prima categorie a Bursei de Valori Bucureşti, ne gândim într-o primă fază la un freefloat de 20-30% (acţiuni disponibile la tranzacţionare - n.r.). Credem că, dacă auditul iese bine şi condiţiile de piaţă ne permit, vom reuşi să listăm Arobs în acest an. Sunt mulţi dacă şi nu putem avansa un termen", a afirmat Oprean.

Sumele atrase prin listare vor permite finanţarea achiziţiei unei companii din zona managementului de flotă, potrivit şefului companiei.

"Avem în vedere achiziţionarea unei companii din zona fleet management, care are în portofoliu câteva mii de maşini. Din acest motiv, considerăm că listarea la bursă ar putea fi o soluţie de finanţare binevenită", a afirmat Oprean.

El a mai spus că cumpărat, în 2014, acţiunile Arobs deţinute de fondul de investiţii finlandez Berling Capitals, intrat în structura acţionariatului companiei în 2007.

"Răscumpărarea acţiunilor, care reprezentau 10% din capitalul social, ne va asigura flexibiltate în a ne alege calea pe care o dorim. Cifrele nu pot fi comunicate în acest moment dn cauza unor clauze de confidenţialitate, dar lucrăm împreună cu reprezentanţii Berling la un comunicat oficial, în care vor fi dezvăluite şi aceste informaţii", a spus Oprean, care deţine în prezent toate titlurile companiei.

Cu un portofoliu de clienţi din 14 ţări de pe trei continente (Europa, America şi Asia), Arobs furnizează soluţii pentru companiile de turism, transport, pentru automatizarea forţei de vânzări, localizarea parcurilor auto, navigaţie GPS, servicii financiare şi sănătate.

Din portofoliul de produse Arobs face parte soluţia de monitorizare şi localizare a parcurilor auto TrackGPS, aplicaţie utilizată în prezent de peste 1.600 de clienţi din România, cu circa 25.000 de maşini.

Un alt produs Arobs este Smailo, unul dintre primele branduri româneşti de sisteme de navigaţie.

Cu afaceri de 45 milioane de lei în 2013, Arobs a fost înfiinţată de Voicu Oprean în anul 1998 şi numără peste 370 de angajaţi.

În perioada 2011-2013 societatea a fost profitabilă, câştigul net al Arobs apropiindu-se de 9 milioane de lei, coform datelor Ministerului Finanţelor.

"Cifrele pentru anului 2014 nu sunt gata, dar estimez o creştere de aproximativ 20% faţă de 2013. Pentru acest an, Arobs se va concentra pe dezvoltarea de produse inovatoarea în zonele în care avem expertiză, şi anume monitorizarea parcurilor auto, managementul flotelor etc", a spus şeful companiei.

Peste 60% din veniturile companiei sunt generate de exporturile de software în Uniunea Europeană.

Cu sediul central în Cluj, compania are filiale în Republica Moldova şi în Ungaria şi, potrivit lui Oprean, intenţionează să se extindă în zona statelor emergente din Asia.

"Anul trecut ne-am făcut intrarea pe piaţa din Asia, în Indonezia, odată cu încheierea unui parteneriat cu o companie locală, lider pe piaţa de distribuţie de alimente şi transport de marfă. În acest moment, peste 1.000 de autovehicule sunt monitorizate cu ajutorul soluţiei dezvoltate de Arobs, TrackGPS, dar ne vom continua expansiunea. Suntem în curs de definitivare a strategiei de extindere în Asia, iar următorul target vizează intrarea pe piaţa din Malaezia", a afirmat Oprean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO