Burse - Fonduri mutuale

O treime din companiile de pe Bursa nu se mai califica la categoria I sau a II-a

O treime din companiile de pe Bursa nu se mai califica la categoria I sau a II-a
10.03.2009, 00:00 35

Cinci dintre cele 21 de companii listate la categoria I a Bursei nu indeplinesc noile conditii de mentinere la aceasta categorie, intrate in vigoare la inceputul anului, dupa ce au inregistrat scaderi puternice in ultimul an, atat la nivelul capitalizarii, cat si la capitolul lichiditate.

La categoria a II-a, situatia este mai dramatica, desi conditiile de mentinere sunt mai relaxate, 19 din cele 46 de companii de la aceasta categorie fiind retrogradabile.
"Probabil ca o sa se amane luarea unei decizii in privinta societatilor care nu mai indeplinesc conditiile de mentinere la cota, avand in vedere contextul actual, atat intern, cat si international. Inca nu s-a stabilit modul in care vom reactiona, in special pentru ca acest caz nu a reprezentat cea mai importanta problema din piata. In orice caz, nu cred ca se vor lua masuri de retrogradare. Pe termen scurt probabil ca se va amana luarea unei decizii, pana cand se va clarifica strategia de criza", spune Rares Nilas, presedintele Comisiei de Cotare din cadrul Consiliului de Administratie al Bursei de Valori si directorul BT Securities.
Fie ca este vorba de conditiile privind rulajul mediu zilnic, numarul mediu zilnic de tranzactii, nivelul mediu al capitalizarii pentru sase luni sau profitabilitatea companiilor, emintentii se intrec in numarul de conditii pe care nu le mai indeplinesc.
Chiar daca multe societati nu mai indeplinesc de ceva timp conditiile vechi de mentinere la cotatie, care au avut efect pana la 31 decembrie 2008, Consiliul Bursei a decis anul trecut inasprirea acestor conditii, ceea ce a crescut numarul emitentilor care ar trebui retrogradati.
De exemplu, la Categoria I, producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti (simbol bursier BIO) nu mai indeplineste conditiile de mentinere care au intrat in vigoare la 1 ianuarie 2009. Rulajul mediu zilnic pentru anul trecut a fost de 30.700 de lei, peste vechiul prag de 25.000 de lei, dar sub actualul nivel impus de 40.000 de lei.
In acelasi timp, numarul mediu zilnic de tranzactii pentru anul trecut s-a ridicat la 24, sub nivelul actual cerut de piata, de 25 de tranzactii. Nici din perspectiva capitalizarii pentru ultimele sase luni societatea nu indeplineste conditia, aflandu-se sub pragul de 30 mil. euro cerut de piata.
Cu toate acestea, caracterul optional oferit de piata, prin care o societate trebuie sa inregistreze fie o capitalizare de minim 30 mil. euro pe ultimele sase luni, fie sa aiba un nivel al capitalurilor proprii mai mare de 30. mil. euro, Biofarm reuseste sa indeplineasca una dintre aceste conditii.
La finele anului trecut, capitalurile proprii ale emitentului se ridicau la 33 mil. euro.
Daca la Categoria I conditiile de mentinere sunt destul de aspre, nu acelasi lucru se poate spune despre Categoria a II-a, unde capitalizarea si capitalurile trebuie sa fie de minim 2 mil. euro, rulajul mediu - de 5.000 lei iar numarul mediu de tranzactii sa fie de minim cinci. Cu toate acestea, exista destul de multe societati listate la aceasta categorie care nu mai indeplinesc conditiile de mentinere.
Cea mai importanta este Rompetrol Rafinare (RRC). Desi emitentul reuseste sa intruneasca conditiile privind capitalizarea, capitalurile proprii, lichiditatea sau numarul de tranzactii, lipsa profitabilitatii face ca societatea sa fie retrogradabila.
Pentru companiile listate la Categoria a II-a, profitabilitatea joaca un rol destul de important. Astfel, o companie indeplineste aceasta conditie daca inregistreaza profit in ultimul exercitiu financiar sau daca face profit in doua din ultimele trei exercitii financiare.
"Este destul de greu de luat ca reper o perioada precum cea in care ne aflam in momentul de fata. Exista totusi destui emitenti care nu indeplinesc mai multe din conditiile de mentinere la una din cele doua categorii, ceea ce ar putea duce la retrogradarea lor. Cu toate acestea, daca ne uitam la toate stirile care vin dinspre eminteti, se observa faptul ca acestea nu mai reusesc sa aibe o influenta puternica asupra evolutiei pretului", spune Alin Brendea, directorul de operatiuni al Prime Transaction.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO