Burse - Fonduri mutuale

Octombrie roşu: investitorii au retras 27 mil. euro din fondurile mutuale

Octombrie roşu: investitorii au retras 27 mil. euro din fondurile mutuale

Dan Micu, di­rec­torul general al societăţii BRD Asset Management

Autor: Roxana Pricop

10.11.2011, 00:07 444

Fondurile mutuale au înregistrat în octombrie primele retrageri nete de bani după trei ani consecutivi în care inves­titorii au plasat miliarde de lei în fonduri în căutarea unui adăpost ferit de criză. Fon­durile nu au mai înre­gistrat retrageri nete din oc­tombrie 2008, după fali­men­tul băncii Lehman Brothers.

Octombrie a fost pri­ma lună în care investitorii au retras din fondurile mu­tuale mai mulţi bani decât au investit, după trei ani în care sumele atrase lunar de la aceştia au bătut record după record. Valoarea netă a retragerilor făcute de investitori a fost de 117 milioane de lei (27 mil. euro) în oc­tombrie şi a făcut ca averea fondurilor mu­tuale să scadă la 6,9 miliarde de lei (1,6 mld. euro), potrivit statisticilor luna­re emise de Asociaţia Admi­nistratorilor de Fonduri.

Numărul de investitori a scăzut uşor cu 435, până la un total de 235.973 la fi­nele lunii octombrie. Cele mai mari re­tra­geri au fost raportate în mod sur­prin­zător de fondurile monetare deno­mi­nate în lei şi valută, înregistrându-se ast­fel o schimbare a comportamentului in­vesti­torilor pentru că acest tip de fon­duri erau în topul popularităţii în anii trecuţi.

Mai exact, fondul monetar BRD Eurofond denominat în euro, cu active de 58,8 mil.euro, este liderul plutonului cu retrageri nete de 18,4 mil. euro (cca 80 mil. lei) în octombrie, urmat de Raif­feisen EuroPlus, cu active de 237,3 mil. euro şi cu retrageri nete de 6,6 mil. euro (cca 29 mil. lei). Cel mai mare fond din România, BCR Mo­ne­tar, cu active de 1,51 mld.lei, a avut re­trageri nete de 17,4 mil. lei, iar Simfonia 1, cu active de 433,5 mil. lei, a avut retrageri nete de 12,7 mil. lei.

O altă surpriză a lunii octombrie a fost performanţa fondurilor de acţiuni de a înregistra intrări nete în valoare de

3,4 mil. lei, în condiţiile în care bursa a avut o lună extrem de dificilă sub impactul te­me­rilor de un faliment dezor­donat al Greciei.

În urmă cu trei ani, în octombrie 2008, fondurile mutuale încheiau luna cu re­trageri nete de 11,5 mil. lei la un volum total al activelor de opt ori mai mici, decât în prezent. Atunci retragerile au fost cauzate de pierderile înregistrate de fondurile de acţiuni.

"Fondurile monetare sunt instru­mente de «cash management»: dacă firmele au un excedent de lichidităţi, investesc aceşti bani, iar atunci când au ne­voie de bani fac retra­geri, fără a pierde însă ran­damentul, cum se în­tâm­plă cu depo­zitele ban­care atunci când se fac re­trageri înainte de termen. Re­tragerile din luna oc­tombrie au fost cauzate de nevoile de li­chi­dităţi ale firmelor şi ale persoa­ne­lor private şi mai puţin de evoluţia con­­textului extern", spune Dan Nicu, di­rec­torul general al societăţii BRD Asset Management, adminis­tratorul fondurilor BRD Eurofond şi Simfonia 1.

El consideră că evoluţia din oc­tombrie este un fenomen izolat şi că fon­durile mutuale româneşti au potenţialul de a încheia anul 2011 cu cea mai mare creştere de active din Europa, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut. În primele zece luni din an, activele fondurilor mutuale au crescut cu 25%, iar anul trecut piaţa locală, deşi e printre cele mai mici în Europa, a ocupat primul loc cu o rată de creştere de peste 50% a activelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO