Burse - Fonduri mutuale

Odată ce a crescut barilul de ţiţei, s-au apreciat şi acţiunile Petrom. În ultima săptămână acţiunile Petrom s-au apreciat cu 5,2%, în condiţiile în care de la începutul lunii iulie indicele BET (top 10 acţiuni) a urcat cu 1,12%

Odată ce a crescut barilul de ţiţei, s-au apreciat şi...

Autor: Dan Grigore Ivan

15.07.2016, 00:08 868

♦ În ultima săptămână acţiunile Petrom s-au apreciat cu 5,2%, în condiţiile în care de la începutul lunii iulie indicele BET (top 10 acţiuni) a urcat cu 1,12% ♦ Titlurile OMV Petrom (SNP) au însă mult de recuperat după o cădere de aproape 50% în ultimii doi ani.

De la începutul acestui an, valoarea de piaţă a OMV Petrom s-a depreciat cu 9,31%, în timp ce un baril de petrol s-a apreciat cu 21,27% în aceeaşi perioadă. Cu toate acestea, în ultima săptămână, o acţiune SNP s-a apreciat cu 5,20%, urmărind revenirea barilului.

„Evoluţia este strâns legată de preţul petrolului pentru că în ultimii ani, cu excepţia lui 2015, o mare parte din profitul SNP vine din extragere şi acţiunile vor oscila în concordanţă cu preţul petrolului. Dacă activităţile de extragere nu vor mai fi profitabile, poate atunci îşi va schimba modelul de business, dar mă îndoiesc“, a explicat Rareş Nilaş, consultant pieţe de capital.

Scăderea preţului petrolului pe piaţa internaţională a erodat puternic câştigurile SNP. În 2015, compania a înregistrat venituri totale de 16,079 mi­liarde lei, în scădere cu 13,43% faţă de anul precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO