Burse - Fonduri mutuale

Ofertă de nerefuzat: francezii de la Zentiva pun pe masă 268 mil. lei pentru a prelua integral afacerea din România şi a scăpa de acţionarii minoritari. Compania spune că are deja angajamente pentru 10,4% din companie

Ofertă de nerefuzat: francezii de la Zentiva pun pe...

Autor: Dan Grigore Ivan

14.12.2017, 18:05 3637

Acţionarul majoritar al companiei farmaceutice Zentiva (SCD) doreşte să iniţieze o ofertă publică de cumpărare, la un preţ per acţiune de 3,5 lei. Preţul unei acţiuni Zentiva a ajuns ieri la 2,87 lei, în creştere cu 14,8%. Francezii controlează 81,6% din companie, vizate fiind astfel 76,56 de milioane de acţiuni care nu sunt în momentul de faţă în posesia acestora. 

Zentiva a primit până acum angajamente de vânzare a acţiunilor din partea acţionarilor minoritari, ponderea acestora fiind de 10,4478% din capitalul social.

Subscrierea în cadrul unei oferte publice de cumpărare, în întregime, cu titlu exclusive şi liber de orice sarcini şi orice alte drepturi ale unor terşte părţi, a dreptului de proprietate asupra tuturor acţiunilor deţinute de aceştia în cadrul Zentiva SA precum şi cu privire la orice alte acţiuni suplimentare emise de Zentiva SA şi pe care acţionarii minoritari le pot deţine la data ofertei publice de cumpărare, cu condiţia ca preţul de cumpărare oferit în cadrul ofertei publice de cumpărare să fie 3,5 RON/acţiune precum şi ca ofertă publică de cumpărare să fie lansată în cel mult 60 zile lucrătoare de la data de 14 decembrie 2017 (“Perioada de Angajament”), se arată în anunţul Zentiva.

Capitalizarea bursieră a Zentiva este de 1,196 miliarde lei (260 milioane euro), după ce de la începutul acestui an s-au realizat tranzacţii în valoare de 3,46 milioane lei, ce au antrenat o apreciere a valorii de piaţă a companiei farmaceutice cu 45,68%, în condiţiile în care indicele BET, referinţa bursei locale, afişează un avans de 6% în aceeaşi perioadă. 

În primăvară, Fondul de pensii NN cerea socoteală conducerii Zentiva privind un contract.

Vedeţi mai jos articolul prezentat de ZF în aprilie: 

Război deschis la Zentiva (Sicomed): Fondul de pensii NN cere socoteală conducerii puse de francezi privind contractul de achiziţie cu entităţile afiliate şi numirea unui auditor independent pentru expunerea societăţii la dosarele preţurilor de transfer

Fondul de Pensii Administrat Privat NN, care deţine 5,7% din capitalul social al producătorului de medicamente Zentiva (Sicomed), a cerut completarea convocatorului adunării acţionarilor, solicitând Consiliului de Administraţie redactarea unui raport privind contractele de achiziţie şi contractele de management si de marketing încheiate de societate.

”Aprobarea redactarii de catre Consiliul de Administratie al Societatii si punerea la dispozitia actionarilor in termen de 30 de zile de la data acestei adunari generale ordinare a actionarilor a unui raport care sa prezinte, distinct, urmatoarele informatii, actualizate la data raportului respectiv:

(i)                 gradul de recuperare al creantelor detinute de Societate impotriva societatilor afiliate, cu indicarea debitorului, a cuantumului si a vechimii fiecarei creante;

(ii)               detalii cu privire la termenii si circumstantele achizitiei, de la entitati afiliate, a echipamentelor pentru linia de productie de siropuri si la modul in care acestea vor fi utilizate;

(iii)             detalii cu privire la contractele de management si de marketing incheiate de Societate la cheltuielile indicate la pct. 6.2 „Alte cheltuieli de exploatare” din Situatiile Financiare aferente anului 2016 si la platile efectuate catre directorii Societatii;

(iv)              detalii cu privire la modul de diversificare a relatiilor comerciale de catre Societate, pentru a asigura soliditatea pozitiei sale comerciale chiar in absenta contractelor cu afiliatii”, se arată în anunţul publicat la BVB. 

O altă solicitare a Fondului de Pensii Administrat Privat NN se referă la aprobarea contractării serviciilor Ernst&Young Assurance Services SRL sau ale unui alt auditor autorizat pentru redactarea unui raport de audit privind expunerea financiară a Zentiva referitoare la dosarele preţurilor de transfer şi la relaţiile cu entităţile afiliate şi mandatarea directorului general pentru stabilirea termenilor şi conditiilor contractului de prestari servicii. Opinia auditorului va fi comunicata actionarilor in termen de maxim 3 luni de la data acestei adunari generale a actionarilor. 

De asemenea, Fondul de Pensii NN solicită aprobarea repartizării ca dividend a sumei de 150 milioane lei, din care suma de 100 milioane lei provenind din rezervele disponibile ale societăţii (altele decat cele legale), iar suma de 50 milioane lei provenind din rezultatul reportat. Acţionarul minoritar al Zentiva cere fixarea valorii dividendului brut de 0,35975 RON/actiune si stabilirea datei de 09 Iunie 2017 ca data plăţii.

Istoria Zentiva (fosta SICOMED) cuprinde privatizarea acesteia în anul 1999, preluarea de către cehii de la Zentiva în anul 2005 şi achiziţionarea acestora de către grupul francez Sanofi în 2009. Grupul farmaceutic francez a anunţat în octombrie anul trecut că inten­ţionează să-şi vândă divizia de medicamente generice din Europa, inclusiv fabrica de medicamente din România controlată de fran­cezi, va fi scoasă la vânzare. 

Zentiva are o capitalizare de 863 milioane lei la BVB, acţionarul majoritar fiind Venoma Holdings din Cipru, cu 50,9% din acţiuni, urmat de Zentiva, cu sediul în Olanda, 23,9%, şi Sanofi-Avensis Europe cu 6,7% .Compania a raportat pentru 2016 o cifră de afaceri de 415,72 milioane de lei, în creştere cu 5% faţă de 2015 şi un profit net de 72,4 milioane de lei, faţă de 46,19 milioane de lei în anul precedent.

Acţiunile companiei se tranzacţionează marţi dimineaţă la BVB în creştere cu 4,3%, la 2,16 lei. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO