Burse - Fonduri mutuale

Oferta Nuclearelectrica, un „succes“ fără glorie

Oferta Nuclearelectrica, un „succes“ fără glorie

Autor: Andrei Chirileasa

23.09.2013, 21:38 2918

Nuclearelectrica a reuşit să vândă toate acţiunile scoase pe bursă în oferta publică iniţială (IPO), dar la preţul minim aprobat de guvern, de 11,2 lei/acţiune, în condiţiile în care cererea de acţiuni din partea fondurilor de investiţii nu a fost suficient de mare ca să urce preţul.

Compania a strâns astfel 281,8 mil. lei (63 mil. euro) de pe bursă la care se mai adaugă circa 30 mil. lei subscrise de Fondul Proprietatea, care a dorit să-şi menţină participaţia în companie la 9,7%. „Oferta a fost încheiată cu succes. Este al doilea succes după Transgaz, asta înseamnă că există interes pentru companiile energetice româneşti“, a declarat ministrul energiei Constantin Niţă.

Intermediarii ofertei, Swiss Capital şi BT Securities, nu au făcut publice date privind nivelul cererii de acţiuni pe tranşa investitorilor instituţionali, care a reprezentat 85% din ofertă şi unde s-a făcut preţul.

În schimb, pe tranşa de retail alocată micilor investitori, unde statul a acordat un discount de 8% faţă de preţul final celor care au subscris în primele trei zile, cererea de acţiuni a fost de 5,6 ori mai mare decât oferta, investitorii mobilizând circa 214 mil. lei (48 mil. euro). Investitorii de pe această tranşă au primit doar 17,7% din acţiunile subscrise, iar restul banilor, reprezentând circa 188 mil. lei, le va fi returnat în conturi.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.09.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO