Burse - Fonduri mutuale

Oferte de un miliard de euro sunt în aer la Ministerul Economiei. Noul ministru vrea listări duale la companiile din energie, dar deocamdată nu are cine le face

Oferte de un miliard de euro sunt în aer la Ministerul Economiei. Noul ministru vrea listări duale la companiile din energie, dar deocamdată nu are cine le face
08.05.2012, 00:07 2591

Demisia şefului OPSPI lasă în aer ofertele de ac­ţiuni ale statului esti­mate la circa un mi­liard de euro, care ar fi trebuit să aibă loc în acest an pe bursa de la Bu­cureşti.

Noul ministru al economiei Daniel Chiţoiu a anunţat deja că vrea să aducă modificări în programul de privatizări al statului, care ar putea decala calendarul asumat de guvernele conduse de Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu.

"Vom continua privatizarea prin vân­zarea pe bursă a societăţilor Hidro­electrica, respectiv 10% prin majorare de capital, Transgaz şi Romgaz cu câte 15% şi Nuclearelectrica cu 10%. Toate aceste societăţi au profit, vrem să facem o dublă listare şi pe piaţa interna­ţio­nală", a spus Chiţoiu.

El speră ca prin duble listări să obţină un preţ mai bun pentru "perlele" statului din sectorul ener­getic. Problema e că pregătirea unor oferte publice care să se deruleze concomitent pe bursa de la Bucureşti şi pe o bursă străină presu­pune un efort mai mare din partea in­terme­diarilor şi un timp mai îndelungat.

Declaraţiile noului ministru al economiei l-au determinat pe Florin Vlădan, şeful OPSPI, să-şi dea demisia înainte ca noul său şef să fie investit în funcţie. "Nu sunt compatibil cu noul Guvern", a fost explicaţia lui Vlădan, care conduce OPSPI din noiembrie 2011 şi a dus la capăt singura ofertă reuşită a statului pe bursă din 2008 încoace, vânzarea unui pachet de 15% din Transelectrica.

Vlădan s-a "compromis" însă prin decla­raţiile date în cazul privatizării Cupru Min, susţinând că nu contează cine se află în spatele firmei care a preluat producătorul de cupru atâta timp cât a plătit banii. Privatizarea Cupru Min, care în final nu s-a mai reali­zat, a fost puternic criticată de USL, numă­rându-se printre argu­mentele din motivarea moţiunii de cenzură în urma căreia a căzut guvernul Ungureanu. Astfel, era de aşteptat ca Vlădan să fie înlocuit de noul Guvern. Plecarea lui, dar mai ales schimbarea strategiei de privatizare, ar putea întârzia ofertele.

În ultimii patru ani, statul a finalizat doar o ofertă pe bursă

În cei doi ani care au trecut de când Guvernul Emil Boc şi-a asumat vân­zarea pe bursă a unor pachete mino­ritare de acţiuni la cele mai importante companii din sectorul energetic, statul abia a reuşit să vândă 15% din com­pania de transport a energiei electrice Trans­electrica Bucureşti (TEL) pentru 38 de milioane de euro, oferta finali­zându-se în aprilie 2012.

Pe ţeavă sunt în acest moment vânzarea unui pachet de 15% din com­pania de transport a gazelor naturale Transgaz Mediaş (TGN), evaluat pe bursă la 98 mil. euro, care ar fi trebuit să înceapă până la finalul acestei luni, şi vânzarea prin ofertă publică iniţială (IPO) a 15% din acţiunile producă­torului de gaze naturale Romgaz Mediaş, evaluată între 300 şi 400 mil. euro, programată în iulie sau cel târziu în septembrie 2012.

În a doua jumătate a anului, statul ar fi trebuit să iasă pe bursă cu pachete de câte 10% din Hidroelectrica şi Nuclear­elec­trica în valoare cumulată de circa 500 de milioane de euro.

În afară de oferta Nuclearelectrica, celelalte trei au deja selectaţi interme­diarii, iar dacă vrea listări duale, atunci noua conducere de la Ministerul Econo­miei şi de la OPSPI va trebui cel mai probabil să renegocieze con­tractele de intermediere. Asta dacă nu cumva va trebui să reia de la zero pro­cedurile de selecţie a interme­diarilor, având în vedere că în caietul de sarcini pe baza căruia aceştia au fost aleşi nu se preciza nimic despre listări duble.

Privatizarea Oltchim, în toamnă

Noul ministru al economiei a mai declarat că privatizarea Oltchim se va realiza în luna septembrie, în condiţiile în care OPSPI programase licitaţia pentru Oltchim la finalul lunii mai. Până atunci, conducerea OPSPI urma să discute cu cei patru investitori care au depus oferte neangajante privind planurile lor pentru redresarea celui mai mare combinat chimic al ţării.

De Oltchim sunt interesaţi nemţii de la PCC şi ruşii de la Tise (Gazprom), dar şi două firme româneşti, una controlată de Ştefan Vuza şi una de­ţinută de un om de afaceri din Ploieşti, Mircea Apostolescu.

Declaraţiile lui Chiţoiu au deter­minat ieri scăderea cu 6% a acţiunilor Oltchim pe bursă.

Listarea Tarom e şi ea în aer

Nici de la Ministerul Transpor­turilor veştile nu sunt mai bune. Lis­tarea pe bursă a unui pachet de 20% din acţiunile companiei de transport aerian Tarom, care ar fi trebuit să aibă loc până la finalul lunii mai, ar putea fi anulată, în condiţiile în care noul ministru de la Transporturi vrea să vândă integral compania.

Intermediarii selectaţi pentru vânzarea pe bursă a 20% din Tarom sunt Carpatica Invest şi Swiss Capital. Ei au realizat deja prospectul pre­liminar şi mai aşteptau doar ca Guvernul să aprobe preţul de vânzare al acţiunilor pentru a da drumul ofertei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO