Burse - Fonduri mutuale

Oltchim este cu un picior în groapă după ce Electrica a lăsat combinatul fără curent pentru restanţe de 100 mil. euro

Constantin Roibu, directorul general al Oltchim, conduce compania de peste 20 de ani, dar acum întâmpină cele mai mari dificultăţi

Oltchim este cu un picior în groapă după ce Electrica a lăsat combinatul fără curent pentru restanţe de 100 mil. euro

Autor: Adrian Cojocar

17.01.2012, 00:07 2011

Situaţia de la Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) se agravează pe zi ce trece, combinatul chimic fiind forţat săptămâna trecută de Electrica să închidă alte capacităţi de producţie ca urmare a reducerii livrărilor de energie din cauza restanţelor de 100 de milioane de euro pe care compania le are la furnizorul de electricitate.

"Începând cu data de 11 ianuarie 2011 Oltchim funcţionează cu o parte din instalaţii la capacitate redusă ca urmare a neîncadrării în graficul de eşalonare încheiat cu furnizorii de energie electrică SC Electrica SA. În prezent Oltchim negociază cu Electrica pentru normalizarea situaţiei şi reluarea livrărilor de energie electrică conform clauzelor contractuale", se arată într-un comunicat al Oltchim emis pe bursă şi semnat de Constantin Roibu, directorul general al companiei.

Conducerea societăţii nu a putut fi contactată ieri pentru a oferi mai multe detalii.

Electrica a somat Oltchim să plătească până miercuri 18 ianuarie datorii restante în valoare de 100 mil. euro, în caz contrar urmând să sisteze de tot livrările de energie către combinatul chimic, potrivit unor surse din Electrica citate de Mediafax.

Deşi anul trecut conducerea companiei părea că a găsit reţeta pentru creşterea afacerilor şi stabilizare din pierderi a combinatului prin reluarea activităţii de pe platforma Arpechim, lucrurile au intrat din nou pe un făgaş negativ pe final de an, când compania a rămas fără bani pentru achiziţia de materie primă.

În primul trimestru din 2011 afacerile Oltchim au înregistrat un avans de 93%, la 464,7 mil. lei (108 mil. euro) şi compania şi-a redus pierderile la 2,6 mil. lei, fapt ce a dat speranţe investitorilor de pe bursă că activitatea companiei s-ar putea redresa.

Ştirile pozitive au continuat să curgă, în luna iunie din 2011 Constantin Roibu anunţând că Oltchim a repornit instalaţiile de petrochimie de pe platforma rafinăriei Arpechim pe care le cumpărase în decembrie 2009 de la Petrom şi că prin conductele care leagă Oltchim de Arpechim se pompează din nou propilenă, una dintre cele mai importante materii prime necesare combinatului.

După acest episod combinatul a ajuns din nou într-un impas după ce Oltchim a rămas fără bani pentru achiziţia de materie primă şi băncile au încetat să mai sprijine compania prin acordarea de noi finanţări din cauza pierderilor uriaşe raportate de combinat în ultimii patru ani.

Fără materie primă conducerea a decis să închidă o parte din instalaţii şi a trimis în ultima jumătate de an circa 1.000 de salariaţi în şomaj tehnic din totalul celor peste 3.500 care lucrează pe platforma Oltchim şi Arpechim. În luna octombrie a anului trecut Ministerul Economiei a anunţat că BCR şi Banca Transilvania, care sunt principalii creditori privaţi ai companiei, cu circa 107 mil. euro, ar putea accepta conversia în acţiuni a datoriilor pe care Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) le are faţă de cele două instituţii de credit.

Cu toate acestea cele două grupuri bancare ar putea aştepta finalizarea procesului de privatizare a companiei şi preluarea firmei de către un investitor strategic care să redreseze combinatul înainte să accepte conversia de datorii în acţiuni. FMI a somat Guvernul să încheie procesul de privatizare a Oltchim până la sfârşitul lunii aprilie din acest an, în prezent Ministerul Economiei urmând să aleagă banca de investiţii care se va ocupa de operaţiune.

Principalul candidat la preluarea companiei este grupul german PCC, care deţine împreună cu un fond de investiţii britanic aproape 33% din acţiuni. Nemţii de la PCC s-au luptat permanent ultimii ani cu conducerea Oltchim, pe care o consideră responsabilă pentru pierderile combinatului. De cealaltă parte, Constantin Roibu, directorul general al Oltchim, care conduce compania de peste 20 de ani, susţine că presiunile celor de la PCC la Comisia Europeană şi în media au blocat finanţarea combinatului şi au contribuit la situaţia actuală.

Din cauza închiderilor de capacităţi de producţie operate de Oltchim pierderile au cumulat în trimestrele doi şi trei din 2011 circa 177,1 mil. lei (circa 42 mil. euro). Deprecierea leului faţă de euro şi dolar a pus de asemenea presiune pe rezultatul financiar al companiei, din cauza reevaluării în lei a datoriilor în valută.

La 30 septembrie 2011 datoriile totale ale Oltchim se ridicau la 2,5 mld. lei (circa 584 mil. euro), iar valoarea contabilă a companiei era negativă, de 666,3 mil. lei (155 mil. euro).

Titlurile Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) au fost suspendate în prima parte a şedinţei de ieri de la tranzacţionare pe fondul anunţului privind reducerea livrărilor de energie către combinat, iar după reluarea tranzacţionării pe bursă acţiunile companiei pierdeau spre finalul şedinţei 2,4% din valoare.

Firma a negociat cu Electrica anul trecut un grafic de reeşalonare a datoriilor în tranşe de aproape un milion de euro lunar. Atât Oltchim, cât şi Electrica sunt deţinute de stat.

La preţul de ieri, de 1,21 lei/titlu, Oltchim valorează pe bursă 95,9 milioane de euro. Anul trecut, acţiunile Oltchim au avut cea mai mare creştere de pe bursa locală, de peste 440%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO