Burse - Fonduri mutuale

Optimismul investitorilor a dus bursa de la Bucureşti la maximul ultimilor cinci ani

Optimismul investitorilor a dus bursa de la Bucureşti la...

Autor: Adrian Cojocar

04.11.2013, 20:02 1124

Entuziasmul investitorilor după succesul ofertei Romgaz, care a atras mai mulţi bani decât volumul de tranzacţii pe un an al bursei de la Bucureşti, precum şi optimismul general de pe pieţele externe au făcut ca principalul indice al bursei, BET, să atingă recent un maxim al ultimilor cinci ani, urcând pe parcursul zilei de ieri la 6.181 de puncte.

Aceasta a fost cea de-a treia tentativă a indicelui BET de a depăşi pragul de 6.100 de puncte, prag pe care l-a mai testat fără succes în aprilie 2010 şi în aprilie 2011.

La creşterile din ultima perioadă a ajutat şi contextul de pe bursele externe care este de asemenea unul pozitiv, cu pieţele din SUA şi Germania atingând noi valori record.

Potrivit Bloomberg, bursa americană are totate şansele să încheie anul 2013 cu cel mai mare avans din ultimii 16 ani, în condiţiile în care de obicei tendinţa pozitivă din primele 10 luni se păstrează în ultimele două luni ale anului.

Din 1928 şi până în prezent bursa americană a marcat creşteri în ultimele două luni în 82% din cazuri atunci când piaţa a avansat cu mai mult de 10% în primele 10 luni ale anului, aprecierea medie din noiembrie şi decembrie fiind de 6%.

Bursa de la Bucureşti are de asemenea tendinţa de a se aprecia mai cu seamă în sezonul rece, respectiv perioada decembrie - februarie, care istoric a adus randamente similare cu cele de pe parcursul întregului an.

„Există un cumul de factori care încurajează creşterile pe bursă. Investitorii îşi fac calcule cu privire la întoarcerea pentru investiţii în acţiuni a unei părţi din sumele foarte mari plasate în oferta Romgaz şi pentru care nu există alocare. Pe lângă acest aspect, ni­velul foarte scăzut al randamentelor pe care cineva le poate obţine momentan din plasamente monetare atrage atenţia în favoarea investiţiilor în acţiuni şi investitorilor cu apetit la risc mai scăzut şi care au preferat să îşi ţină până în prezent economiile în investiţii mone­tare. Mediatizarea succesului unor oferte precum Nuclearelectrica şi Romgaz are rolul de a susţine în mod pozitiv investiţiile în acţiuni“, spune Andreea Gheorghe, directorul general al societăţii de administrare Intercapital Investment Management.

La finele săptămânii trecute s-a încheiat oferta Romgaz, care a fost suprasubscrisă de peste 17 ori pe tranşa de retail. În total, investitorii de retail au adus în ofertă peste 1,1 mld. euro, din care vor primi acţiuni Romgaz de doar 78 mil. euro şi restul de un miliard de euro se vor întoarce înapoi în conturile acestora.

Chiar dacă o mare parte a acestor sume a provenit de la bănci sub formă de împrumuturi pe termen scurt, care trebuie returnate după ofertă, rămân câteva sute de milioane de euro sub formă de lichidităţi. Frustrarea investitorilor care nu au apucat să cumpere decât a 14-a parte din ac­ţiunile Romgaz vi­zate i-ar putea deter­mi­na pe o parte a acestora să cumpere alte acţiuni de pe piaţă cu banii pe care voiau să-i aloce pentru acţiuni Rom­gaz.

Analiştii spun că un alt motor de creş­tere pentru bursă îl reprezintă evaluările atractive în comparaţie cu alte pieţe din regiune.

„Nu e un lucru nou că acţiunile româneşti se tranzacţionează cu dis­count pe multipli (indicatori de evaluare fundamentală - n.red.) faţă de acţiuni similare listate pe pieţe mature. Aceste diferenţe sunt explicate de aversiunea la risc a investitorilor. În condiţii de îmbunătăţire a contextului şi revenirii încrederii, aceste diferenţe se pot transforma în avantaje pentru cei care investesc pe bursa locală, asa cum se întâmplă acum“, mai spune Gheorghe.

În paralel cu deblocarea banilor din oferta Romgaz mai este aşteptată săptămâna viitoare, pe data de 14 noiembrie, şi închiderea ofertei de răscumpărare de la Fondul Proprietatea care va umple conturile investitorilor de la bursa din Bucureşti cu circa 600 mil. lei (135 mil. euro), echivalentul rulajului bursei pe o lună de zile. Din nou brokerii aşteaptă ca o parte din aceşti bani să se reîntoarcă pe piaţă.

După mai multe săptămâni în care piaţa a înregistrat rulaje reduse, ieri volumele de pe bursă au crescut considerabil, spre finele şedinţei realizându-se tranzacţii în valoare de peste 11 mil. euro, lucru care arată că interesul este în creştere.

Analiştii grupului Erste spun că sentimentul la nivelul regiunii se menţine unul puternic în ciuda faptului că pieţele emergente trec printr-o perioadă mai nefavorabilă, iar datele macro din zona euro au venit sub aşteptări în ultima perioadă.

Aceştia spun că indicatorii eco­nomici la nivelul regiunii sunt solizi, iar analiştii îşi îmbunătăţesc semnificativ estimările cu privire la profiturile com­paniilor pentru anii 2014 şi 2015.

Banca Naţională a României, care urmează să aibă o nouă şedinţă de politică monetară, ar putea să sti­mu­leze de asemenea apetitul pentru bursă, în con­diţiile în care analiştii estimează că aceasta ar putea continua să reducă dobânda cu 0,25%, la 4%.

Reducerea dobânzilor la depozite bancare din ultimul an pe fondul di­minuării ratei de dobândă a BNR şi reducerea riscului de ţară au făcut ca unii in­vestitori să caute ran­damente mai ridicate pe bursă.

În ultima săptămână acţiunile de pe bursă au marcat creşteri consistente faţă de perioada anterioară când oferta Romgaz era în prim-plan.

Astfel, cel mai mare avans a fost consemnat de titlurile Erste Bank (EBS) care au urcat cu 10% şi pe fondul rezultatelor financiare publicate recent de bancă.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) s-au apreciat cu 8,8%, în timp ce cele ale SIF Transilvania (SIF3) au sărit cu 7,3%, investitorii aşteptându-se ca acestea să distribuie în primăvară printre cele mai mari dividende dintre SIF-uri.

Acţiunile BRD SocGen (BRD) şi cele ale OMV Petrom au crescut în ultima săptămână cu 6% şi respectiv 5,5% în contextul în care luna aceasta cele două compani sunt aşteptate să-şi publice rezultatele financiare.

BRD şi Petrom se numără de asemenea printre preferatele investi­torilor străini.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO