Optimismul investitorilor a dus bursa la un nou maxim al ultimilor cinci ani

10 ian 2014 Autor: Monica Juganaru

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,3% în şedinţa de joi, atingând un nou maxim din ultimii cinci ani, pe fondul optimismului general de pe burse, care a continuat să se manifeste la început de an 2014.

Lichiditatea a fost însă una mai redusă ca în şedinţele precedente, iar jucătorii au vizat în principal acţiunile Fondului Proprietatea şi câteva companii din sectorul energetic, respectiv titlurile OMV Petrom, Romgaz şi Transgaz.

Piaţa a deschis indecis, însă spre jumătatea zilei indicele general al Bursei, BET-C, a început să crească, punctul maxim fiind atins la ora 16:00, când piaţa a fost pe plus cu 0,57%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 35,4 milioane lei (7,8 milioane euro), cu aproape 40% sub rulajul din sesiunea precedentă, de 58,6 milioane lei (13 milioane euro).

Aproape două treimi din lichiditatea de joi a fost susţinută de transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea (4,83 milioane lei), OMV Petrom (3,62 milioane lei), Romgaz (3,26 milioane lei) şi Transgaz (2,89 milioane lei). Rulaje de peste 1 milion de lei au mai înregistrat acţiunile Erste Bank (1,65 milioane lei) şi BRD (1,05 milioane lei).

Acţiunile Electroputere (EPT) şi Amonil (AMO) au urcat semnificativ pentru a doua zi consecutiv, cu 14,85% şi, respectiv, cu 15%, deşi companiile nu au făcut niciun anunţ care să determine aceste evoluţii.

Titlurile Electroputere sunt pe creştere încă de la jumătatea lunii decembrie, iar de la acel moment cotaţia a urcat de 3,7 ori, însă evoluţia nu a fost determinată de vreun anunţ al companiei. Brokerii consideră că evoluţiile sunt pur speculative, luând în con­siderare volumele de tranzac­ţionare reduse. Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avansat cu 0,34%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,6%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a încheiat sesiunea aproape de nivelul de miercuri.

Indicele extins BET-XT a urcat cu 0,21%, iar indicele extins BET-BK a închis în stagnare.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urilor şi Fondului Proprietatea.

Investitorii au transferat miercuri acţiuni Electroputere de 65.000 de lei, iar evoluţia titlurilor Amonil a venit pe un rulaj de doar 9.459 lei.

Marile burse europene afişau scăderi de până la 0,6% la finalul sesiunii locale, iar acţiunile de pe Wall Street au început tranzacţiile de joi în urcare, susţinute de scăderea numărului de solicitări de indemnizaţii pentru şomaj în Statele Unite.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.01.2014

 

Cuvinte cheie:
bursa
, maxim
, optimism
, investitori
, bucuresti
, fond
, crestere
, general
, incepere
, burse

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide