Burse - Fonduri mutuale

Oracolul de la Cluj: Acum e un moment bun de cumpărare

Mukul Pal, director al societăţii de consultanţă în investiţi Orpheus Capital: Ne aşteptăm ca principalii indici ai pieţei să atingă pragurile suport şi să atingă minimele în prima parte a lunii septembrie.

Oracolul de la Cluj: Acum e un moment bun de cumpărare

Autor: Roxana Pricop, Adrian Cojocar

16.08.2011, 00:07 6683

Mukul Pal, director al societăţii de con­sul­tan­ţă în investiţii Orpheus Capital din Cluj-Napoca şi unul dintre puţinii analişti care au prevăzut corecţiile SIF-urilor din primăvara 2010, spune că scăderile înregistrate de burse în ultimele săptămâni sunt oportunităţi de achiziţie pentru că "ne aflăm la înc­e­pu­tul unei pieţe bull". Săptămâna tre­cută a fost dramatică pentru investitorii pe Bursă, acţiunile înregistrând corecţii ample pe fondul unei volatilităţi ridicate alimentate de retrogradarea SUA, dar şi de temerile privind economia globală. Bursele din Franţa şi Germania au fost printre cele mai lovite, principalii indici afişând pierderi de 2%, respectiv 3,8% în intervalul 8-12 august.

La Bucureşti, BET-ul a pierdut 5% într-o singură săptămână, iar indicele celor cinci SIF-uri şi al Fondului Proprietatea BET-FI s-a depreciat cu 11%. Corecţiile din ultimele săptămâni au dus bursa de la Bucureşti pe un minus de 11% de la începutul anului.

Întrebat de ZF dacă vor mai urma corecţii pe bursa de la Bucureşti în următoarele săp­tă­mâni, Mukul Pal a răspuns: "Ne aşteptăm ca principalii indici ai pieţei să atingă pragurile suport şi să atingă minimele în prima parte a lunii septembrie. Din punct de vedere tehnic, un climax de vânzări, care are loc în apropierea minimelor atinse după prăbuşirea de 90% începută în 2007, este o oportunitate de acumulare şi de achiziţii de acţiuni. Deşi scăderile fac parte din dinamica pieţelor, nu ne aşteptăm să mai aibă loc corecţii multilunare în următorii doi sau trei ani. Ne aflăm la începutul unei pieţe bull. Investitorii ar trebui să profite de această oportunitate pentru a cumpăra acţiuni blue-chip. Volatilitatea evoluează ciclic. Există momente în care volatilitatea creşte şi momente în care scade. Anul 2010 a fost un an foarte stagnant şi de joasă volatilitate. Pieţele nu stagnează pentru mult timp, motiv pentru care avem în 2011 o creştere a volatilităţii", a spus Mukul Pal.

Volatilitatea ridicată a pieţei, care este dată de oscilaţiile mari ale pre­ţu­rilor acţiunilor, le-a permis investitorilor curajoşi să obţină câştiguri semnificative chiar şi pe scăderile din ultimele două săptămâni. Astfel, deşi cele mai lichide acţiuni înregistrează scăderi cuprinse între 10% şi 23% faţă de începutul lunii august, de la minimele atinse în urmă cu câteva zile acestea au câştigat deja între 10% şi 40%.

Titlu­rile SIF Oltenia (SIF5) au crescut cu 20% faţă de minimul atins pe parcursul şedinţei din 9 august, iar acţiunile Fon­dului Pro­prietatea (FP) au urcat cu peste 16%.

În aprilie 2010, în cadrul unei analize a ZF despre evoluţia BVB Mukul Pal a fost singurul analist care a estimat o scădere de 50% a acţiunilor celor cinci SIF-uri.

"Ne aşteptăm ca preţurile acţiunilor de la Bursă să coboare cu 50% de la actualele niveluri. Suporturile indicilor BET şi BET-FI sunt în zona de 4.000 şi respectiv 20.000 de puncte şi credem că vor rezista. Acesta nu este momentul pentru corecţii de scurtă durată. O creştere care se întinde pe durata a 15 luni are nevoie de cel puţin două luni de corecţii", spunea Mukul Pal pe 21 aprilie 2010.

Din 2 aprilie 2010, când au început corecţiile pe Bursă, până în 25 mai 2010, când acţiunile SIF-urilor au atins minime, indicele BET-FI a scăzut cu circa 47,16%, iar BET cu aproape 29%.

Asemănări şi deosebiri între cpderea bursei din 2010 şi 2011

Între corecţiile drastice înregistrate recent de bursa de la Bucureşti şi cele de pe parcursul anului trecut există asemănări importante, dar şi câteva diferenţe.

Indicele BET a pierdut 28% din valoare pe corecţia din anul 2010, aceeaşi scădere fiind înregistrată de indice în ultimele luni. Atât în 2010, cât şi în 2011 corecţiile pe BET au început în luna aprilie, însă cele din 2011 s-au derulat pe o perioadă ceva mai lungă de timp.

Indicele S&P 500 al bursei americane a scăzut în perioada

23 aprilie - 2 iulie 2010 cu 16,7%, aceeaşi corecţie fiind consemnată şi în perioada 22 iulie - 8 august din 2011 pe fondul turbulenţelor care au avut loc recent pe pieţele externe, însă de această dată scăderile au fost mult mai rapide şi au avut loc într-o perioadă mai scurtă de timp.

Atât în anul 2010, cât şi în anul 2011 principalul indice al bursei (BET) a avut praguri suport şi rezistenţă în jurul aceloraşi valori, respectiv de 4.300 şi 6.000 de puncte. SIF-urile s-au oprit din cădere în 2010 după ce indicele BET-FI a atins un prag suport de 18.000 de puncte. Săptămâna trecută indicele a înregistrat o creştere după ce a atins un prag suport asemănător, de 17.000 de puncte şi se află în prezent la nivelul de 18.000 de puncte, respectiv minimul de anul trecut.

Dacă în 2010 acest prag a rezistat, bursa înregistrând o revenire după atingerea lui, de această dată nu se ştie cu siguranţă dacă piaţa şi-a atins într-adevăr minimele.

Corecţiile din anul 2010 au avut la bază mai mult contextul intern, aşteptările de început de an ale investitorilor care prevedeau revenirea economiei româneşti din recesiune fiind înşelate în urma unor raportări macro slabe şi perspectivele de creştere au fost dărâmate de Guvern după tăierea salariilor bugetarilor şi creşterea TVA. Scăderile recente de pe Bursă au fost cauzate pe de altă parte de problemele externe privind supraîndatorarea statelor şi reducerea ratingului SUA.

Scăderile drastice din anul 2010 de pe bursa de la Bucureşti au venit după o apreciere anterioară foarte puternică a pieţei, respectiv de 225% pe indicele BET şi de 333% pe indicele BET-FI faţă de minimele atinse în martie 2009.

Scăderea bursei din aprilie- august 2011 a venit după o revenire de doar 39% pe indicele BET de la minimele atinse în 2010 şi de 51% pe indicele BET-FI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO