Burse - Fonduri mutuale

Ordine pentru dobânda de 2,15% în prima zi de bonduri pentru populaţie

Ministerul Finanţelor a scos la vânzare 100.000 de titluri de stat pentru populaţie. Foto: Silviu Matei

Ministerul Finanţelor a scos la vânzare 100.000 de titluri de stat pentru populaţie. Foto: Silviu Matei

Autor: Roxana Pricop

09.06.2015, 00:04 214

Investitorii au depus ieri, 8 iunie, un număr de 31 de ordine pentru achiziţia a 597 de titluri de stat în cadrul primei oferte de titluri de stat pentru populaţie.

Mai bine de jumătate din titluri au fost cumpărate la dobânda de 2,15%, pragul maxim din care investitorii trebuie să aleagă, potrivit informaţiilor furnizate ZF de brokeri.

Un titlu de stat costă 1.000 de lei, aceasta fiind şi suma minimă cu care un investitor poate participa la ofertă. Titlurile de stat au o maturitate de doi ani, până pe 25 iunie 2017, iar plata dobânzii se face anual. Veniturile obţinute de populaţie din titluri de stat sunt scutite de impozit.

Ministerul Finanţelor a stabilit inter­valul de dobândă anual la 1,75%-2,15% din care investitorii interesaţi să participe la prima emisiune de titluri de stat pentru populaţie vor alege rata pe care o consideră cea mai atractivă. Dobânda finală va fi fixă şi va fi stabilită de Finanţe pe 22 iunie la nivelul de dobândă la care oferta, în valoare de 100 milioane de lei sau de 100.000 de titluri, va fi cumpărată integral.

Investitorii vor primi titlurile în cont la finalul ofertei dacă dobânda la care au subscris este mai mică sau egală cu dobânda finală fixă. Investitorii care au cumpărat un singur titlu de stat, a cărui dobândă este mai mică sau egală cu dobânda finală, au garantat că vor primi respectivul titlu de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO