Burse - Fonduri mutuale

Oresa: Cu cateva milioane de euro poti cumpara companii interesante pe Bursa

Oresa: Cu cateva milioane de euro poti cumpara companii interesante

Cornel Marian, director executiv al Oresa Ventures: Cu cateva milioane de euro poti deveni astazi actionar semnificativ la o companie listata si sa o ajuti sa treaca cu bine de recesiune.

13.05.2009, 00:00 117

Fondul de private equity Oresa Ventures, care controleaza prin intermediul Flanco Holding aproape 9% din retailerul de IT&C si electrocasnice Flamingo International (FLA), adopta o strategie oportunista de investitii, luand in calcul cresterea sau reducerea participatiei in functie de evolutia cotatiilor.

"Privim detinerea la Flamingo in mod oportunist si incercam sa ne maximizam pozitia pe care o ocupam in cadrul companiei. In functie de situatiile din piata, mai putem achizitiona titluri sau sa le vindem", a spus Cornel Marian, directorul executiv al fondului suedez de investitii Oresa Ventures.
La sfarsitul saptamanii trecute, Flanco Holding a vandut un pachet de 10,245 milioane de actiuni Flamingo International (FLA), reprezentand 1,31% din capitalul companiei. Valoarea tranzactiei, care s-a realizat la un pret de 0,0502 lei/actiune, a fost de 514.300 de lei (124.000 de euro).
Oresa Ventures, in calitate de actionar al Flanco Holding, a initiat tranzactia. Actionar la Flanco Holding, alaturi de fondul suedez Oresa Ventures, este si fondul de investitii Arx Equity Partners (fost DBGEE, fond al bancii germane Deutsche Bank), care a intrat in Flanco Holding in 2004 si detine o participatie minoritara.
Retailerul Flanco Holding a fost prima investitie a fondului Oresa Ventures pe piata locala, in 1997. In 2006, Oresa a vandut pachetul majoritar la Flanco, in acel moment a doua retea de electrocasnice, catre Flamingo. Pe parcursul ultimilor doi ani, Flanco Holding si-a redus treptat participatia la Flamingo, ajungand de la o participatie de 30% la aproape 9%.
"Participatia noastra la Flamingo este suficient de mica incat sa nu modifice perceptia fata de companie, iar acest lucru ne ofera o libertate de miscare destul de mare", a continuat Marian.
 
Investitorii mari cauta companii cu management bun si nevoi rezonabile de finantare
Principalul cumparator pe titlurile Flamingo a fost in ultimele luni omul de afaceri Dan Adamescu, proprietarul magazinului Unirea, care a cumparat aproape 20% din companie, fiul acestuia, Alexander Bogdan Adamescu, fiind numit in Consiuliul de Administratie al firmei.
De asemenea, Ion Alexandru Tiriac a preluat circa 5% din Flamingo. Cu o investitie de circa un milion de euro, Adamescu a ajuns al doilea actionar semnificativ al Flamingo dupa Dragos Cinca, care controleaza peste 25% din capital. "Nu am primit oferte interesante pentru participatia la Flamingo. Interesul celor doi oameni de afaceri fata de Flamingo pare sa fie pe termen lung, pentru ca fiul unuia dintre acestia a intrat in Consiliul de Administratie. Cei care au intrat stiu ca pot pune pe picioare o companie de dimensiune relativ mica cum e Flamingo. Cu cateva milioane de euro poti deveni astazi actionar semnificativ la o companie listata si sa o ajuti sa treaca cu bine de recesiune", a continuat reprezentantul Oresa.
El a adaugat ca vor mai exista situatii in care importanti oameni de afaceri care dispun de lichiditati vor cumpara actiuni la companii listate care au un management bun si ale caror nevoi de finantare sunt "rezonabile".
"Sunt active interesante pe Bursa. Daca managementul este profesionist, este de ajuns sa cumperi un pachet semnificativ de actiuni si sa colaborezi cu conducerea. Doar atunci cand management este deficitar trebuie sa cumperi intreaga companie", a conchis Cornel Marian.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO