Burse - Fonduri mutuale

OTP AM creşte miza şi ţinteşte la18 mil. lei prin două fonduri cu acţiuni

Dragoş Mano­les­cu, director de investiţii la OTP AM

Dragoş Mano­les­cu, director de investiţii la OTP AM

Autor: Roxana Pricop

27.11.2015, 00:03 524

Societatea de administrare a investiţiilor OTP Asset Management, parte din grupul ban­car OTP, mizează pe active de peste 18 milioane de lei în primul an de funcţionare a două noi fonduri mutuale cu expunere pe acţiuni.

„Pentru fondul de «absolute-return» în euro, OTP Euro Premium Return, ne propunem să triplăm activele şi să ajungem până la 2 mi­lioa­ne de euro, iar pe fondul diversificat flexibil OTP Global Mix ne propunem să creş­tem de cinci ori activele sale ţintind 10 mi­lioa­ne de lei“, a spus Dragoş Mano­les­cu, director de investiţii la OTP AM.

Mişcarea OTP AM mar­chează o schimbare de optică faţă de trendul general din pia­ţă caracterizat prin lansări de noi produse cu investiţii în prin­cipal în active cu risc redus, precum obligaţiunile.

„Noile fonduri se adresează in­ves­titorilor care sunt confortabili cu un risc moderat şi care doresc să in­vestească pe termen mediu şi lung. Ţinând cont de dobânzile aflate aproa­pe de minimele istorice, ne aşteptăm ca o parte din investitori să caute variante de plasamente cu potenţial mai mare de randament, iar cele două fonduri noi vin tocmai în întâmpinarea dorin­ţei de diversificare observate în rândul cli­enţilor noştri“, a continuat ma­nagerul.

În timp ce OTP Global Mix mizează pe aprecierea (long) preţurilor instrumentelor selec­tate în portofoliu, OTP Euro Premium Return poate investi în plus şi în instrumente derivate prin care poate miza atât pe creşteri, cât şi pe scăderi ale instrumentelor financiare (long/short). Fondul denominat în euro foloseşte strategia de „randament absolut“.

Fondurile de randament absolut îşi propun să obţină randamente pozitive şi atunci când bur­sa scade, şi îl pot obţine prin strategii de investiţii „short“ sau prin refugiu în instrumente cu venit fix.

Perioada minimă de investiţie recomandată pentru OTP Euro Premium Return este de un an, iar cea recomandată pentru fondul diver­si­fi­cat flexibil OTP Global Mix este cuprinsă între trei şi cinci ani.

Prin lansare celor două fon­duri, portofoliul OTP AM urcă la un total de nouă fonduri, majo­ri­tatea deschise. Activele nete totale aflate în administrarea OTP AM erau de 1,1 miliarde de lei la finalul lunii octombrie, societatea fiind al cincilea cel mai mare administrator local de active.

Cel mai performant fond din portofoliu este OTP Avantis, fond de acţiuni, cu un randament de 6,6% în perioada cuprinsă între 31 octombrie 2014 şi 31 oc­tom­brie 2015.

„În anul următor, mizăm pe diversificare, atât prin inter­me­diul fondurilor de absolute-return şi diversificate, cât şi prin por­tofolii de investiţii compuse din mai multe fonduri des­chise cu politici de investiţii şi obiective dife­rite“, a conchis managerul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO