Burse - Fonduri mutuale

Pachetele de 15% din acţiuni la Transelectrica şi Transgaz, scoase la bursă în octombrie-decembrie

Autor: Alexandru Moise

11.08.2011, 13:30 560

Pachetul de acţiuni minoritare de 15% din capitalul Transelectrica (TEL) va fi scos la bursă până la sfârşitul lunii octombrie, urmând ca până la finele lunii decembrie să fie propuse spre vânzare la bursă şi 15% din acţiunile Transgaz (TGN) a declarat, joi, în China, ministrul Economiei, Ion Ariton.


Ministrul se află în vizită în China alături de premierul Emil Boc, el urmând să aibă discuţii cu reprezentanţii companiei State Grid Corporation of China pentru vânzarea pachetului de acţiuni minoritare la Transelectrica.


"Până la sfârşitul lunii octombrie vor fi scoase la vânzare acţiunile la Transelectrica, iar până la finele lunii decembrie vor fi propuse spre vânzare şi acţiunile la Transgaz", a spus Ariton.


El a arătat că discuţiile cu State Grid Corporation of China pentru vânzarea pachetului de 15% din acţiuni la Transelectrica sunt avansate, dar a precizat că procedura va fi derulată pe bursă.


State Grid Corporation of China este inclusă în topul Forbes 2010 printre cele mai mari zece companii la nivel mondial.


La începutul lunii aprilie, surse apropiate discuţiilor dintre cele două părţi au declarat agenţiei MEDIAFAX că State Grid Corporation of China este interesată să intre în acţionariatul transportatorului de energie Transelectrica şi că a prezenta Ministerului Economiei o ofertă, inclusiv financiară, pentru cumpărarea întregului pachet de 15% din acţiuni.


Guvernul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional să vândă acţiuni reprezentând 15% din Transelectrica, Transgaz şi Romgaz, câte cel puţin 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, 10% din Petrom, o participaţie de 20% din CFR Marfă şi până la 20% din Tarom.
Transelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 73,68% din capital. Fondul Proprietatea are o participaţie de 13,5%, iar restul de 12,8% din titluri aparţin altor acţionari.


La Transgaz, Ministerul Economiei deţine 73,5% din titluri, iar Fondul Proprietatea are o participaţie de 14,98%, în timp ce mai mulţi acţionari cumulează 11,5% din titluri.
Ambele companii sunt tranzacţionate deja la bursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO