Burse - Fonduri mutuale

Pakistanul intră pe lista scurtă pentru burse emergente, România mai aşteaptă

Foto: Andreea Alexandru

Foto: Andreea Alexandru

Autor: Roxana Pricop

11.06.2015, 00:04 798

Firma americană MSCI, printre cei mai mari furnizori de indici de acţiuni la nivel mondial, a anunţat ieri rezultatele ope­raţiunii anuale de clasificare a pieţelor, în urma cons­ul­tărilor purtate cu investitorii internaţionali.

România nu a fost inclusă pe lista scurtă în vederea unui upgrade pentru pieţele emergente, deşi la începutul anului speranţele pieţei locale de capital erau că se va întâmpla acest lucru.

Compania americană a inclus Pakistanul, piaţă de frontieră la fel ca România, pe lista scurtă în vederea unui potenţial upgrade în categoria pieţelor emergente în cadrul procedurii anuale din 2016 şi a anunţat că China trebuie să mai ia o serie de măsuri de liberalizare a pieţei de capital pentru a include acţiunile chineze în unul din indicii săi, cel mai probabil în indicele pieţelor emergente. Indicele MSCI al pieţelor emergente este “urmărit” de fonduri de investiţii cu active de 1.400 de miliarde de dolari, spre deosebire de indicii de frontieră ce sunt urmăriţi de fonduri cu active de 12,4 miliarde de dolari.

Bursa din Pakistan (Karachi Stock Exchange) are 581 de companii listate cu o capitalizare totală de peste 63 miliarde de euro şi un rulaj zilnic de peste 130 milioane de euro. Spre comparaţie, bursa de la Bucureşti are o capitalizare de circa 34 miliarde de euro (companii locale, străine, piaţa RASDAQ) şi rulaje medii zilnice de circa 7 milioane de euro. Lichiditatea scăzută a bursei locale este cel mai mare obstacol în calea unui potenţial upgrade. Pentru a intra pe lista scurtă piaţa locală are nevoie de trei companii care să aibă în acelaşi timp o capitalizare mai mare de 1,26 miliarde de dolari, free float de 630 mil. dolari şi lichiditate relativă de peste 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO