Burse - Fonduri mutuale

Până la listări de companii private, BVB speră să atragă obligaţiuni corporative de un miliard de lei

Până la listări de companii private, BVB speră să...

Autor: Roxana Pricop

27.05.2013, 19:49 587

Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), mizează în acest an pe o creştere de până la patru ori a valorii emisiunilor de obliga­ţiuni corporative, până la circa un miliard de lei, după ce anul trecut piaţa de capital a trecut cu brio testul primei oferte de obligaţiuni după o pauză de trei ani.

„Mă aştept ca în acest an volumul emisiunilor de obligaţiuni corporative să crească de trei până la de patru ori comparativ cu anul trecut. Este oficial că Raiffeisen Bank va emite obligaţiuni de 500 milioane de lei cu o maturitate de cinci ani, titluri care vor fi listate la bursă“, a spus preşedintele BVB.

Anul trecut, singura emisiune de obligaţiuni corporative de la bursă a fost cea emisă de GDF Suez Energy România. Distribuitorul de gaze a atras 250 milioane de lei de la investitorii locali. Oferta de obligaţiuni GDF a fost suprasubscrisă şi astfel a fost spartă gheaţa pe o piaţă unde cea mai recentă emisiune de obligaţiuni avusese loc în 2009.

În acest an, bursa de la Bucureşti se aşteaptă ca mai multe companii să facă pasul spre emiterea de obligaţiuni. Pentru a le încuraja, bursa a suspendat comisionul de 0,007% aplicat la valoarea cumpărărilor. Prima ofertă de obligaţiuni corporative din acest an ar putea veni din partea Raiffeisen Bank România. La începutul lunii mai, managementul Raiffeisen a primit aprobarea băncii-mamă pentru lansarea unei emisiuni de obligaţiuni în lei destinată pieţei locale de capital în limita unui plafon de 500 mil. lei şi cu scadenţa de maximum cinci ani. Caracteristicile emi­siunii precum şi o eventuală listare a titlurilor la Bursa de Valori Bucureşti urmează să fie stabilite de directoratul băncii.

Atragerea de capital prin emisiune de obligaţiuni este o procedură mai uşoară pentru o companie decât vânzarea de acţiuni, în principal pentru că nu presupune ca acţionarii să renunţe la controlul companiei. De asemenea, pe piaţa de capital există un interes mult mai ridicat pentru obligaţiuni decât pentru acţiuni. Fondurile de obligaţiuni au active de peste 5 miliarde de lei, de zece ori mai mari decât activele fondurilor de acţiuni, şi sunt la mare căutare de companii interesate să emită obligaţiuni pentru a-şi finanţa investiţiile. Mai mult, fondurile de pensii private sunt de asemenea interesate de achiziţia de obligaţiuni corporative, în condiţiile în care în fiecare lună le intră în conturi circa 200 de milioane de lei, sumă pe care o întorc înapoi în trezoreria statutului prin achiziţia de titluri de stat în loc să finanţeze economia reală.

„Pentru a creşte atractivitatea pieţei locale de obligaţiuni avem în plan să facem posibile tranzacţiile OTC de tip turnaround, prin care investitorii străini să nu mai fie obligaţi să aibă deschis un cont de tranzacţionare pentru a cumpăra obligaţiuni. Vrem de asemenea să reducem perioada de timp dintre momentul de încheiere a ofertei şi listarea obligaţiunilor la bursă. La Bucureşti durează circa o lună, însă pe pieţele din Vest listarea are loc a doua zi de la închiderea ofertei“, a conchis preşedintele BVB.

Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti: Pentru a creşte atractivitatea pieţei locale de obligaţiuni avem în plan să facem posibile tranzacţiile OTC de tip turnaround, prin care investitorii străini să nu mai fie obligaţi să aibă deschis un cont de tranzacţionare pentru a cumpăra obligaţiuni.

Acest articol a aparut in editia tiparita a Ziarului Financiar din data de 28.05.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO