Burse - Fonduri mutuale

Până să treacă Bursa de la Bucureşti de la statutul de piaţă periferică la cel de piaţă emergentă, Polonia a trecut deja de la emergentă la dezvoltată

Până să treacă Bursa de la Bucureşti de la statutul...

Autor: Ştefan Stan

30.09.2017, 12:01 1737

Agenţia FTSE Russell a anunţat în noaptea aceasta rezultatele clasificării anuale a burselor. În timp ce România nu a reuşit să primească statutul de piaţă emergentă, Polonia deja a fost avansată la Piaţă Dezvoltată, potrivit FTSE Russell.

”Agenţia FTSE Russell avansează Polonia la statutul de Piaţă Dezvoltată, într-o recunoaştere a progresului economiei poloneze şi a pieţei de capital, făcând un pas major în dezvoltarea lor. Polonia bifează toate categoriile unei pieţe dezvoltate, inclusiv un system securizat de tranzacţionare şi servicii post-trading, precum şi o infrastructură avansată. GPW foloseşte un sistem de ultimă generaţie de tranzacţionare, iar companiile listate îndeplinesc cele mai înalte standard de guvernanţă corporativă şi de transparenţă. În plus, dinamismul dezvoltării economiei poloneze reprezintă o oportunitate majoră pentru investitorii internaţionali. Avansarea Poloniei la statutul de Piaţă Dezvoltată este o provocare, dar suntem pregătiţi să o acceptăm”, a spus Marek Dietl, preşedintele CA al Bursei din Polonia.  

În urma upgrade-ului ratingului la statutul de piaţă dezvoltată, Polonia se alătură celor 25 cele mai avansate economii ale lumii, inclusive Germania, Franţa, Japonia, Australia şi SUA. Polonia este prima ţară din Europa Centrală şi de Est care a primit acest statut.

În urmă cu aproximativ un an, FTSE Russell a inclus România pe lista pieţelor de frontieră pe care le urmăreşte cu privire la o eventuală promovare. Lichiditatea mică de la Bucureşti , cu o medie zilnică de tranzacţionare de 8-9 milioane euro, reprezenta de pe atunci marele obstacol în realizarea acestui obiectiv.

Agenţia FTSE Russell nu a promovat în acest an bursa bucureşteană la categoria de piaţă emergentă, ocazie care ar fi putut să deschidă calea pieţei de capital locale la mai multe clase de investitori şi să spere astfel la un peisaj bursier mai dinamic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO