Panică pe pieţele asiatice: Acţiunile au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii patru ani. La Bucureşti cursul leu-euro este nemişcat

11 ian 2016 Autor: Anca Dumitrescu

Acţiunile marilor companii asiatice au scăzut luni la cel mai redus nivel din peste patru ani, pe fondul temerilor legate de capacitatea administraţiei de la Beijing de a administra economia chineză, a doua ca mărime din lume, transmite Reuters.

Bursa din Tokyo a fost închisă pentru o sărbătoare, ceea ce a redus nivelul lichidităţilor din piaţă, amplificând volatilitatea.

Indicele MSCI pentru acţiunile din regiunea Asia-Pacific, exceptând Japonia, a coborât cu 1,8%, la cel mai redus nivel de la sfârşitul anului 2011.

Principalul indice bursier chinez a coborât la un moment dat cu peste 3%, cel al Australiei cu 1,25%, iar cel din Filipine cu 3,8%.

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la Londra, a pierdut 79 de cenţi, la 32,76 dolari pe baril, iar cea a petrolului de referinţă în SUA a scăzut cu 69 de cenţi, la 32,47 dolari pe baril.

Pe pieţele valutare au avut loc fluctuaţii mari.

Pe piaţa valutară, yenul s-a apreciat, moneda japoneză fiind preferată de investitori în perioade de stres. Dolarul a scăzut cu jumătate de yen, aproape de un minim al ultimelor cinci luni, de 116,7 yeni pe unitate, iar ulterior s-a stabilizat la 117,22 yeni pe unitate.

Euro s-a apreciat la începutul tranzacţiilor, dar ulterior a scăzut la 1,0917 dolari pe unitate. Indicele dolarului este în stagnare, la 98,476 unităţi.

 

Cuvinte cheie:
ASIA
, BURSE
,
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide