Burse - Fonduri mutuale

Paradoxul Azomures: Profiturile record din ultimii ani nu alunga spectrul falimentului

Paradoxul Azomures: Profiturile record din ultimii ani nu alunga spectrul falimentului
12.03.2009, 00:00 141

Conducerea Azomures (AZO), cel mai mare producator de ingrasaminte chimice din Romania, ia in calcul sistarea din nou a productiei, dupa ce aceasta fusese reluata in urma cu doar o luna si jumatate, pe fondul unui reviriment la nivelul pietei si promisiunilor guvernantilor cu privire la acordarea de subventii pentru agricultori, care insa nu s-au concretizat. Actiunile AZO au scazut ieri cu 8% dupa publicarea anuntului.

"Conducerea societatii este acum preocupata intens de gasirea unei/unor modalitati de supravietuire ale caror costuri materiale si umane sa fie cat mai mici, daca este posibil. Altfel, singura decizie ce poate fi luata este de oprire a activitati societatii, decizie cu consecinte extrem de grave atat in plan imediat, cat si pe termen lung si care va afecta toate categoriile de personal", spun reprezentantii Azomures.
Conducerea combinatului a mai precizat ca pe toata perioada cat a fost redeschis, respectiv toata luna februarie si prima jumatate din aceasta luna, compania a lucrat pe stoc, care s-a majorat fata de cele existente la finele lunii noiembrie, cand Azomures si-a sistat prima data productia.
Aceasta in ciuda faptului ca agricultorii se afla in plina campanie de insamantare a culturilor, care ar fi trebuit sa impulsioneze vanzarile de ingrasaminte agricole.
Managementul combinatului se plange ca promisiunile guvernantilor i-au adus aproape in stare de faliment, din cauza ca repornirea instalatiilor la capacitate totala s-a facut cu niste costuri mari, care nu au avut o acoperire in vanzari, agricultorii nefiind atrasi de achizitia de ingrasaminte in lipsa subventiilor de la stat pentru acestea.
"In acest context atat Azomures, cat si ceilalti producatori de ingrasaminte isi calculeaza sansele de supravietuire pana la campania de toamna care 'poate' ca va fi sustinuta, dar mai ales isi face calculele de eficienta si rentabilitate, pentru a nu ajunge in situatia de imposibilitate de plata a datoriilor", a precizat conducerea Azomures.
Pe de alta parte, actionarii turci ai societatii vor sa premieze administratorii cu suma de 4,3 mil. lei (circa un milion de euro) pentru activitatea depusa in ultimii 10 ani, in conditiile in care in ultimii sase ani compania a raportat profituri in valoare totala de 52 mil. euro.
De-a lungul ultimilor ani, producatorii de ingrasaminte au facut presiuni la adresa guvernantilor pentru obtinerea ori de preturi preferentiale la gaze naturale, materia prima de baza a acestora, sau de subventionare a produselor pe care le realizeaza, amenintand constant cu inchiderea productiei, proteste de strada organizate de salariati si spunand ca sunt in prag de faliment.
Totusi Azomures a reusit mai tot timpul sa se mentina profitabila, doar in 2006 aceasta inregistrand o pierdere nesemnificativa, de un mil. lei (circa 0,3 mil. euro).
Anul trecut, combinatul chimic a obtinut un profit net de 50,5 mil. lei (13,7 mil. euro), usor mai scazut decat castigul realizat in 2007, care s-a cifrat la 55,6 mil. lei (15,2 mil. euro).
Producatorul de ingrasaminte avea la 31 decembrie 2008 datorii totale de 102,7 mil. lei (25,6 mil. lei) si lichiditati in valoare de 30,4 mil. lei (7,6 mil. euro).
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO