Burse - Fonduri mutuale

Pariul pe FP a adus fondurilor Carpatica un câştig de 150%

Pariul pe FP a adus fondurilor Carpatica un câştig de 150%

Autor: Roxana Pricop

03.11.2010, 23:37 45

Investiţiile în acţiunile Fondului Proprietatea au adusfondurilor mutuale administrate de Carpatica Asset Management unrandament de circa 150% în ultimul an, contribuind la ascensiuneaacestora în topul celor mai performante fonduri.

Cu active totale de aproape 50 mil. lei, fondurile Global şi Stock,administrate de Carpatica AM, au fost printre primele fonduri de pepiaţa locală care au investit în acţiuni ale Fondului Proprietatea(FP).

Faptul că Proprietatea nu este listat, iar tranzacţiile cuacţiunile FP se fac pe o piaţă puţin transparentă nu le-aîmpiedicat pe cele două fonduri să cumpere acţiuni la Fond înseptembrie 2009 la un preţ egal cu 20% din valoarea nominală de unleu a acţiuni şi să ajungă în prezent să deţină peste 8 mil.acţiuni, reprezentând 0,05% din capitalul FP.
La finele primului semestru, fondul Stock deţinea 3,4 milioane detitluri la FP, în valoare de 0,7 mil. lei, în timp ce fondul Globaldeţinea 5 mil. acţiuni în valoare de 1,1 mil. lei. Acţiunile FPsunt evaluate în activul celor două fonduri la preţul deachiziţie.

În prezent, preţul unei acţiuni FP variază între 0,45 şi 0,5 lei,potrivit informaţiilor furnizate de persoane implicate în acest tipde tranzacţii.
"Am investit în acţiunile FP încă din toamna anului trecut, pentrucă le considerăm valoroase. Le-am achiziţionat prin intermediulDepozitarului Central. Pot spune că mare parte din randamentulobţinut de fondul Stock în octombrie s-a datorat încasăriidividendelor de la Proprietatea şi tranzacţiilor cu acţiunile FP",a spus Florin Keran, directorul general adjunct al Carpatica AssetManagement.

Reprezentantul Carpatica nu a oferit detalii despre numărul deacţiuni deţinute de cele două fonduri în prezent, însă pentrufiecare acţiune FP celor două fonduri le-a revenit un dividend brutde 0,0816 lei. Dacă numărul de acţiuni a rămas ne­schimbat înraportul de portofoliu făcut public la finele primului semestru,cele două fonduri Carpatica ar fi avut de încasat dividende învaloare brută totală de 685.000 de lei.
În octombrie, fondul diversificat Carpatica Stock a fost cel maiperformant fond mutual, înregistrând un randament de 6,3%, încondiţiile în care bursa a avut luna trecută o evoluţie modestă.Principalul indice bursier, BET, a pierdut 1,08% din valoare, întimp ce cele cinci SIF-uri s-au apreciat cu 1,1%.
La începutul lunii octombrie, Carpatica Stock avea o expunere de6,34% din activele nete de 13 mil. lei pe acţiunile FondulProprietatea, în timp ce acţiunile celor cinci SIF-uri au atrascumulat peste 30% din activele fondului.
Luând în calcul evoluţia fondurilor în primele zece luni ale lui2010, randamentele urcă până la aproape 20%, cum este cazulfondului diversificat Omninvest, administrat de societateaSIRA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO