Burse - Fonduri mutuale

Pariurile analiştilor pentru semestrul al doilea: SIF-urile, Fondul Proprietatea şi Albalact

Pariurile analiştilor pentru semestrul al doilea: SIF-urile, Fondul Proprietatea şi Albalact

Pariurile analiştilor pentru semestrul al doilea: SIF-urile, Fondul Proprietatea şi Albalact

Autor: Adrian Cojocar

07.07.2011, 00:05 2482

Majoritatea analiştilor de pe Bursă consideră că pentruurmătoarele şase luni de zile acţiunile cu cel mai mare potenţialde creştere sunt SIF-urile, acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şititlurile producătorului de lactate Albalact Alba-Iulia (ALBZ). Eiatrag însă atenţia asupra pericolelor care pot să vină de pe planextern ca urmare a încetinirii economiei europene şi a situaţieidin Grecia.

"Situaţia de pe plan intern s-a stabilizat lucru confirmat şi deFitch care a îmbunătăţit ratingul României. Cred că sunt acţiuni depe bursă care pot creşte lejer cu 30-40%, dar investitorii trebuiesă fie atenţi în continuare la riscurile care planează la nivelextern şi care pot să readucă economia internă în recesiune", spuneAndrei Rădulescu, analist la firma de brokeraj Target Capital.

El a precizat că majoritatea acţiunilor de la BVB suntsubevaluate comparativ cu cele de pe alte pieţe din perspectivamultiplilor de evaluare la care se tranzacţionează şi că acţiunilecompaniilor exportatoare nu mai sunt "vedete" în con­di­ţiile încare sunt tot mai multe semnale negative venite pe fondulîncetinirii economiilor din zona euro.

Rădulescu vede un potenţial de 46% pe ac­ţiunile Prospec­ţiuniBucureşti (PRSN) despre care spune că are planuri ambiţioase deextindere, iar planurile de investiţii ale societăţii s-ar puteaconcretiza în acest an. Totodată, el consideră că acţiunile SIFTransilvania (SIF3) şi SIF Muntenia (SIF4) sunt subevaluate faţă decelalalte SIF-uri, fapt ce le conferă premise mai mari de creştereîn perioada următoare.

"Fondul Proprietatea este un barometru al economiei interne şidacă mai avem încredere în această economie ar trebui să fim expuşipe acţiunile Fondului. Investiţiile în aceste acţiuni se justificăşi din punct de vedere fundamental şi văd un potenţial de peste 35%în acest moment. Alte acţiuni cu potenţial sunt titlurile Albalact.Compania a derulat în ultima perioadă o amplă campanie de extindereatât prin fuziuni, cât şi prin eforturi proprii şi există premiseca să fie ţinta unei preluări. Consolidarea de pe piaţa de lactatedin România ar putea continua", consideră analistul de la TargetCapital.

Titlurile Albalact Alba-Iulia sunt văzute de analiştiiBCR Erste ca având cel mai mare potenţial dintre acţiunile listatepe Bursă, pe care le recomandă la cumpărare cu o ţintă de preţ cu30% mai ridicată decât în prezent, de 0,3 lei/titlu.

Analiştii băncii recomandă de asemenea titlurile OMV Petrom(SNP) la cumpărare cu un potenţial de creştere de circa 30%."Modelul nostru de alocare a investiţiilor poziţionează în topRusia, Turcia şi Europa de Sud Est. Indicatorii de evaluarereprezintă argumentul principal pe care l-am luat în calcul şirelativ la potenţialul de creştere conferă o ima­gine atractivă,mai cu seamă în ceea ce priveşte Bursa din România", spun analiştiiBCR Erste.

Analiştii de la Intercapital Invest dau şanse de 75% unuiscenariu de creştere pe bursă în următoarele 12 luni şi văd oposibilitate de doar 5% pentru a asista la scăderi în aceastăperioadă.

Reprezentanţii Intercapital spun că din luna aprilie a anuluitrecut Bursa de la Bucureşti a înregistrat mai mult o stagnare, iarcu cu cât perioada aceasta de acumulare este mai lungă, cu atât secreează premisele unui trend ascendent de durată mai mare.

"În medie cele cinci SIF-uri se tranzacţionează la mai puţin dejumătate din valoarea activelor nete, oferă o expunere pe mai multesectoare şi se pot aprecia mai mult decât indicele BET sau BET-C.Fondul Proprietatea se tranzacţionează la un preţ egal cu valoareaactivului fondului corespun­ză­tor companiilor listate, practiccompaniile nelistate nefiind preţuite încă de investitori. BancaTransilvania, Petrom, Transelectrica, Alro după ofertă, Compa suntalte companii interesante", a precizat Andreea Gheor­ghe,directorul general al SAI Intercapital Invest Management.

Adrian Danciu, şeful departamentului de analiză din cadrulBroker Cluj, spune că România este din ce în ce mai bine privită decătre agenţiile de rating, iar în principiu, dacă nu sedeteriorează contextul extern, există premise ridicate să asistămla o tendinţă ascendentă pe bursă în a doua parte a anului.

"Societăţile financiare au un potenţial, dar şi risc mai ridicatpentru că în eventualitatea unui faliment al Greciei acestea ar fiafectate cel mai puternic. Societăţile financiare de la noi suntsubevaluate în acest moment şi în cazul unui scenariu pozitiv vorbeneficia de reducerea aversiunii la risc a investitorilor şivolatilitatea mai ridicată", spune Danciu.

Potrivit lui, acţiunile Fondului Proprietatea ofertă un discountatractiv şi în plus au un raport potenţial/risc chiar mai bun decâtsocietăţile financiare pentru că în cazul unui scenariu negativacestea ar avea mai puţin de suferit decât SIF-urile sau acţiunileBRD şi Banca Transilvania.

În percepţia lui Andrei Rădulescu, sectorul farmaceutic de labursă are de asemenea potenţial de circa 20% pe titlurile BiofarmBucureşti şi de 16-17% pe cele ale Antibiotice Iaşi.

"Emitenţii care sunt listaţi la BVB se tranzacţionează lamultipli de circa două ori mai mici decât media istoricăînregistrată pe ultimul ciclu bursier. Tot din punct de vedererelativ, companiile listate la BVB sunt evaluate în prezent cudiscount faţă de companii similare listate pe bursele din regiune.Piaţa va corecta cu siguranţă în timp aceste diferenţe", spuneAndreea Gheorghe.

Analiştii iau în calcul mai mult aspectele fundamentale alecompaniilor, dar întotdeauna pot să apară surprize din partea unoracţiuni pierdute din vedere de către investitorii de pe bursă, cuma fost cazul titlurilor Oltchim, care, în ciuda pierderilorraportate în ultimii ani, s-au apreciat cu peste 1.000% în decursde şase luni de zile pe fondul veştii privind scoaterea laprivatizare a companiei.

De regulă, investitorii îşi refac calculele în momentul în carecompaniile îşi publică rezultatele la jumătatea lunii august şiatunci pot să-şi dea seama care sunt companiile care pot să-şiîndeplinească ţintele de profit şi chiar să estimeze ce dividendear putea să distribuie acestea anul viitor. Printre companiile careau raportat creşteri puternice ale rezultatelor în primul trimestruse numără producătorul de aluminiu Alro Slatina, producătorul deţevi TMK Artrom Slatina (ART), Transelectrica, Oltchim, dar şifirme mai mici, precum producătorul de componente auto UAMT Oradea(UAM), producătorul de utilaje Comelf Bistriţa (CMF) sau operatorulportuar Socep Constanţa (SOCP).

Pe RASDAQ, printre campionii primului trimestru se numărăProspecţiuni (PRSN), compania de construcţii Socot Târgu Mureş(SCTO) şi combinatul siderurgic Laminorul Brăila (LMRU).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO