Burse - Fonduri mutuale

Pariurile celor mai mari fonduri de acţiuni pentru finalul anului: energie, bănci şi SIF-uri

Pariurile celor mai mari fonduri de acţiuni pentru finalul anului: energie, bănci şi SIF-uri
23.08.2010, 23:57 35

Acţiunile bancare şi cele ale celor cinci societăţi deinvestiţii financiare (SIF-uri) au pierdut teren în portofoliulcelui mai mare fond de acţiuni cu expunere pe piaţa locală - INGRomanian Equity, în favoarea titlurilor din sectorulenergetic.
Reorientarea strategiei este motivată în principal de evoluţiaacţiunilor financiare şi de riscurile asociate acestui sector. Înprimele luni din an, acţiunile din sectorul financiar au fostperformere, însă, după corecţiile începute în aprilie, acestea auavut o evoluţie modestă sub impactul creşterii portofoliului decredite neperformante şi al veştilor negative din economie.Indicele celor cinci SIF-uri a înregistrat o depreciere de peste 5%în acest an, în timp ce indicele companiilor din sectorulenergetic, BET-NG, a urcat cu 25,4%.
"Credem că acţiunile din sectorul financiar, mai ales cele cuactivitate în România, sunt expuse, pe termen scurt, unor riscurimai mari decât cele din sectorul energetic sau cel alutilităţilor", a spus Adrian Tănase, director de investiţii la INGInvestment Management care adminis­trează fondul de acţiuniRomanian Equity.
Cu active de aproape 230 mil. lei, ING Romanian Equity este unuldintre cei mai importanţi investitori pe Bursa din Bucureşti,valoarea expunerii pe piaţa locală ridicându-se la peste 100 mil.lei. Ran­damentul fondului în primul semestru este de 2,05%.
Dacă la începutul anului, acţiunile BRD şi cele ale BănciiTransilvania ocupau primele poziţii în clasamentul celor mai mariexpuneri, la finele primului semestru, acestea au fost înlocuite deacţiunile Transelectrica şi Transgaz cu ponderi de peste 6,5% dinactive.
Acţiunile celor două bănci au coborât pe poziţiile patru şi cinci,după acţiunile companiei petroliere Mol din Ungaria. Fondul esteînregistrat la Luxemburg şi administrat local, având investiţii şipe pieţele din Ungaria, Cehia şi Polonia.
Adrian Tănase nu crede în potenţialul de creştere pe termen scurtal acţiunilor bancare, "având în vedere perspectivele de evoluţie apieţei bancare româneşti în următoarea perioadă în ceea ce priveştecostul riscului şi activitatea de creditare. Pe Bursa de ValoriBucureşti credem în con­tinuare că sectorul utilităţilor areperspec­tivele cele mai bune pe termen scurt. De asemenea, şivânzarea unor pachete deţinute de stat pe bursă va avea ca efect oîmbună­tăţire a activităţii bursiere pentru aceste companii".
Pe de altă parte, Radu Hanga, directorul general al BT AssetManagement care administrează BT Maxim - cel mai mare fond deacţiuni înregistrat pe piaţa locală, este de părere că revenireaeconomică se va resimţi în principal în sectorul financiar.
"Acţiunile din sectorul financiar au potenţial în continuare decreştere, dar acesta este condiţionat de reluarea expan­siuniieconomiei româneşti în 2011. Aspec­tele pozitive ale anului 2010pentru bănci sunt legate de faptul că marjele de dobândă şi înconsecinţă rezultatul opera­ţional sunt ridicate. Partea negativăeste că profitul este afectat de creditele neper­formante şiconsti­tuirea de provi­zioane. Mă aştept ca anul viitor sectorulbancar să cunoască o evoluţie mai spectaculoasă, susţinută derezultate ope­raţionale solide în condiţii de scădere apro­vizoanelor", a afirmat Hanga.
Fondul de acţiuni BT Maxim dispune de active nete în valoare de62,5 mil. lei, aproape o treime fiind investite în acţiunileSIF-urilor.
Ponderi importante în portofoliul fondului deţin şi acţiunileBăncii Transil­vania, cele ale producătorului de echi­pamente ArmaxGax şi cele ale companiei de morărit şi panificaţie Boromir ProdBuzău, potrivit raportului semestrial de administrare.
În primul semestru al anului, BT Maxim a înregistrat o scădere de3,5%.
Sectorul financiar este bine re­pre­zentat şi în portofoliulfondului Ro­mânia Acţiuni, administrat de Raiffeisen, ac­ţiunileBRD, SIF Oltenia şi Erste Bank atrăgând circa 20% din activele de23 mil. lei ale fondului.
Pe de altă parte, unii administratori precum KD Investments aucrescut ex­punerea fondurilor pe acţiunile din sectorul energeticîn încercarea de a conserva performanţa de la începutulanului.
"În această perioadă, acţiunile din sectorul energetic asigurăstabilitate portofoliului şi sunt mai puţin expuse volatilităţiidin piaţă. În cazul fondului de acţiuni KD Maximus încercăm săcon­servăm rezultatul pozitiv de la începutul anului", a spus JanPricop, director general adjunct la societatea KDIn­vest­ments.
O cale de acces indirect la sectorul energetic a fost găsită deadministratorul fondului Carpatica Stock, care a investit aproape800.000 de lei în acţiunile Fondului Proprietatea, încă nelistatdar care deţine participaţii la cele mai mari companii energeticedin economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO