Burse - Fonduri mutuale

Ionut Popescu, şeful Fondului Proprietatea, poate încasa dividende de 1,32 mil. lei

Ionuţ Popescu, directorul general al Fondului Proprietatea, promite din nou listarea până la sfârşitul anului.

Ionuţ Popescu, directorul general al Fondului Proprietatea, promite din nou listarea până la sfârşitul anului.

24.06.2010, 00:00 315

Ordonanţa de Urgenţă 81/2007, care face referire la urgentareaprocesului de acordare a despăgubirilor, a primit acordul PlenuluiCamerei Deputaţilor, cu amendamentele votate în comisiile care auîntocmit raport la această lege. Ordonanţa a fost adoptată ieri deCamera Deputaţilor cu 264 de voturi pentru şi unul împotrivă.

Astfel, după aproape trei ani de aşteptări, a fostrezolvată problema diferenţei dintre capitalul subscris şi celvărsat al Fondului prin reducerea capitalului social al Fondului dela 14,24 mld. lei, cât este în prezent, la 13,75 mld. lei,operaţiune care se va realiza prin anularea acţiunilor nesubscrisede Ministerul Finanţelor Publice. Această reducere de capitaldeblochează procesul de distribuire a dividendelor.

Potrivit unor surse oficiale, Ministerul Finanţelor, acţionar cupeste 56% din Fond, va propune distribuirea integrală aprofiturilor în valoare de 1,19 mld. lei (283 mil. euro) din 2008şi 2009 sub formă de dividende. Dacă propunerea Finanţelor va fiaprobată în Adunarea Generală a Acţionarilor, ministerul va încasacirca 700 mil. lei (167 mil. euro) - aproximativ 60% din suma de1,19 mld. lei, în timp ce restul de 400 mil. lei va merge cătreaproape 3.700 de actionari privaţi. Valoarea dividendului ar fi înacest caz de 0,08 lei/acţiune, pentru doi ani. Conform legii,Fondul trebuie să distribuie minimum 50% din profit cadividende.

"Urmează ca legea să meargă la preşedinţie pentru promulgare,ulterior să fie publicată în Monitorul Oficial. Estimăm căpublicarea se va petrece în a doua jumătate a lunii iulie. Imediatdupă intrarea în vigoare a legii, va fi convocată adunarea generalăa acţionarilor (sfârşitul lunii august sau începutul luniiseptembrie) care va avea pe ordinea de zi teme ca modificareaactului constitutiv pentru preluarea administrării FonduluiProprietatea de către Franklin Templeton, stabilirea mărimiidividendelor aferente anilor 2008 şi 2009, precum şi listareaFondului în acest an la Bursa de Valori Bucureşti!", potrivit unuicomunicat emis de conducerea Fondului.

"Acţionarii au aşteptat ani de zile ca despăgubirile pe carele-au primit sub formă de acţiuni la Fond să aibă valoare.Dividendele vor fi mai mult decât bine-venite, având în vedere cămare parte din acţionarii privaţi sunt persoane în vârstă cu osituaţie financiară dificilă. Cu toate acestea, nu trebuie săscăpăm din vedere faptul că distribuirea dividendelor va lăsaFondul cu vistieria aproape goală. Este mult mai bine să creămvaloare Fondului şi să urgentăm instalarea lui Templeton la Fonddecât să trăim din dividende", a spus John Chrissoveloni,moştenitor al uneia dintre cele mai mari familii de bancheri dinperioada interbelică.

El deţine în nume propriu un pachet de 17 milioane de acţiuni laFond, alte 73 mil. acţiuni fiind deţinute pe numele familiei.

Printre acţionarii privaţi se numără şi Ionuţ Popescu,directorul general al Fondului, cu un pachet de 16,6 mil. acţiuni.Dacă valoarea dividendului distribuit va fi 0,08 lei, directorulgeneral va încasa 1,3 mil. lei.

Amendamentele aprobate mai fac referire la faptul că Fondul vafi admis la tranzacţionare pe piaţa reglementată la vedereadministrată de Bursa de Valori Bucureşti, fără promovarea uneioferte publice, elimină obligativitatea listării în termen de 90 dezile de la înregistrarea la CNVM specificând că solicitarea deadmitere la tranzacţionare trebuie făcută în termen de 90 de zilede la înregistrare. De asemenea, procedura de conversie atitlurilor de despăgubire în acţiuni va fi suspendată cu zece zilelucrătoare înainte de prima şedinţă de tranzacţionare şi se varelua în ziua de luni a celei de-a doua săptămâni ulterioareprimelor 60 de şedinţe de tranzacţionare.

Acţionarii Fondului, investitorii alături de persoane cu dosarede despăgubire la Autoritatea Naţională pentru RestituireaProprietăţilor (ANRP) au aşteptat cu sufletul la gură caParlamentul să aprobe Ordonanţa 81/2007, având în vedere cădividendele cuvenite Finanţelor vor merge să alimenteze conturileANRP.

Tranzacţiile cu acţiunile Fondului pe piaţa locală a"anunţurilor de mică publicitate" au îngheţat în aşteptarea uneidecizii a legislativului.

"În ultimele săptămâni, nu s-au mai făcut tranzacţii, toţiinvestitorii au aşteptat să vadă ce se întâmplă cu ordonanţa. Înprezent, preţul unei acţiuni este de circa 0,37-0,4 lei", a spus opersoană implicată în tranzacţii.

Blocaj local s-a regăsit şi pe Bursa de la Viena, unde setranzacţionează contracte derivate pe acţiunile Fondului, emise decasa cehă de brokeraj Wood&Co. Ultimele tranzacţii cuwarranturile emise de Wood au avut loc pe 2 iunie, la o lunădistanţă de precedenta, evaluând o acţiune între 0,418 şi 0,477lei, în condiţiile în care un warrant este echivalentul a 500.000de acţiuni FP.

"Numărul redus de tranzacţii cu warranturi se datorează faptuluică emitentul, casa de brokeraj Wood, nu mai reuşeşte să cumpereacţiuni la Fond de pe piaţa locală, pentru a furniza activul suportdin spatele warrantului" au spus surse din piaţă.

Numărul redus de tranzacţii vine în contrast cu efervescenţa cucare aceste certificate s-au tranzacţionat la începutul anului. În2010, s-au tranzacţionat la Viena un număr de circa 200 dewarranturi, echivalent a 100 de milioane de acţiuni Fondul Proprietatea.

Cine va încasa dividende:

Moştenitorii familiei Malaxa, cei maiimportanţi acţionari privaţi ai Fondului, ar putea primi dividendeîn valoare de 76 de milioane de lei în contul celor circa 950 demilioane de acţiuni.

Ei au primit acţiuni la Fond în contul terenurilor şi imobilelorconfiscate de regimul comunist

John Chrissoveloni ar putea încasa dividende învaloare de 1,36 milioane de lei în nume propriu, pentru cele 17mil. acţiuni. El a primit acţiunile

în contul proprietăţilor confiscate de regimul comunist.

Ionuţ Popescu, în prezent directorul general alFondului şi fost ministru de finanţe, ar putea primi dividende de1,32 milioane de lei, în contul celor 16,6 milioane de acţiuni pecare le-a achiziţionat de la foştii proprietari

SIF Moldova (SIF2) deţine 80 mil. acţiuni laFond şi ar putea primi dividende de 6,4 mil. lei. Societate aînceput să cumpere acţiuni începând din prima parte a anuluitrecut, urmărind un orizont mediu şi lung de investiţie

Fondul american de investiţi Cartesian, printreprimele fonduri străine care au intrat în acţionariatul Fondului,ar putea primi 32,4 milioane de lei pentru participaţia de 2,85%din capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO