Burse - Fonduri mutuale

Pasol, Intercapital: Bursa nu prezinta nicio garantie ca isi va reveni curand

Pasol, Intercapital: Bursa nu prezinta nicio garantie ca isi va reveni curand
01.02.2009, 19:43 22

Bursa a pierdut vineri 2%, indicele BET atingand cel mai redus nivel din ultimii cinci ani si consemnand un declin de 23,6% de la inceputul acestui an. Societatile financiare au inregistrat cea mai mare pierdere din piata, de 7,2%, coborand sub pragul suport de 10.000 de puncte. Startul prost al Bursei din prima luna a acestui an ii face pe brokeri sa-si piarda speranta unei recuperari a pierderilor in acest an.

"Nu mai surprinde pe nimeni ca Bursa a scazut sub pragurile suport din ultimii cinci ani, iar vestea proasta este ca in continuare exista riscul ca piata sa mai scada catre alte minime. Din pacate Bursa nu prezinta nicio garantie ca isi mai poate reveni anul acesta, un moment important in acest sens fiind cea de-a doua jumatate a acestui an. Daca nici dupa acest moment nu asistam la o revenire, cel mai probabil acest lucru se va intampla de anul viitor. Cert este ca odata si-odata, Bursa o sa-si revina, numai ca nu stim noi cand", a declarat Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Societatile financiare au fost cele mai afectate in sedinta de vineri, consemnand pierderi cuprinse intre 6,3%, in cazul titlurilor SIF Banat-Crisana (SIF1), si 8%, corectie inregistrata de titlurile SIF Muntenia (SIF4). Restul SIF-urilor au pierdut in medie 7% fata de referinta, titlurile SIF Oltenia (SIF5) atingand un pret de 0,43 lei/actiune, titlurile SIF Moldova (SIF2), 0,392 lei/actiune si respectiv titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au coborat la pretul de 0,236 lei/actiune.
Nici societatile energetice nu au reusit sa inchida in urcare vineri, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) si Transgaz Medias (TGN) consemnand pierderi de 4,8% si respectiv 0,5%. Actiunile Petrom (SNP) si Transelectrica (TEL) au inchis sedinta in stationare, la pretul de referinta de 0,168 lei/actiune si respectiv 9,8 lei/actiune. Stabilizarea actiunilor Petrom si Transelectrica nu au mentinut insa indicele energetic pe plus, BET-NG, indicatorul de profil, coborand cu 0,7% sub nivelul de referinta.
"Nu cred ca investitorii vor adopta o politica sectoriala in perioada urmatoare, corectiile afectand in egala masura toate companiile de la Bursa. Cred mai degraba ca se vor indrepta catre actiuni mai stabile, si deci se vor orienta catre piata reglementata mai mult si nu catre piata RASDAQ. De asemenea cred ca investitorii nu vor renunta totusi sa se uite la rezultatele companiilor, chiar daca stirile exterene conteaza mai mult, cele interne nu sunt de neglijat", a adaugat Pasol.
Corectia de la Bucuresti s-a inscris insa in trendul general urmat si de principalele piete externe, piata germana coborand vineri, la nivelul indicelui DAX, cu 2%. In top au urmat scaderile pe indicele francez CAC 40, de 1,2% si respectiv pe indicele britanic FTSE 100, care a coborat cu 1%. La nivel paneuropean, indicele Euro Stoxx 50 a pierdut 1,4%. Piata americana a pierdut vineri 1,8%, indicele Dow Jones testand pragul suport de 8.000 de puncte.
"Nu cred ca vom asista vreodata la o decorelare a pietei locale fata de pietele externe. La fel ca la noi si piata americana testeaza praguri suport, iar daca aceste praguri vor fi sparte, sigur vom vedea niste evolutii interesante si pe piata locala. Chiar si asa insa, pe termen lung, la preturile la care s-a ajuns, Bursa cu siguranta va aduce profit, problema e ca in prezent cel putin Bursa nu mai prezinta interes", a continuat presedintele Intercapital.
Valoarea tranzactiilor s-a pastrat in continuare scazuta pe piata locala, vineri fiind desfasurate operatiuni in total de 13,2 mil. lei (3 mil. euro), printre cele mai tranzactionate titluri numarandu-se actiunile Flamingo, care au inchis in stationare, la pretul de 0,023 lei/ actiune, precum si actiunile Amonil Slobozia (AMO), care au pierdut insa aproape 6% fata de referinta, pana la nivelul de 0,0097 lei/ actiune.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO