Burse - Fonduri mutuale

Patru SIF-uri au făcut investiţii de 80 de milioane de euro anul trecut. În ce au băgat banii?

Patru SIF-uri au făcut investiţii de 80 de milioane de euro anul trecut. În ce au băgat banii?

Autor: Adrian Ionut Cojocar

08.03.2012, 00:07 2301

Patru dintre cele cinci SIF-uri, cu excepţia SIF Oltenia, care şi-au publicat până în prezent rapoartele detaliate pe 2011, au realizat în total anul trecut investiţii de 345,8 mil. lei (81,6 mil. euro).

Aceleaşi patru SIF-uri au vândut în 2011 acţiuni din portofoliu sau alte instrumente financiare (obligaţiuni, unităţi de fond etc.) în valoare cumulată de 727,8 mil. lei (171,8 mil. euro), din care cea mai mare parte sunt reprezentante de acţiuni la BCR pentru care au primit cash şi acţiuni la Erste Bank în urma schimbului realizat anul trecut cu grupul Erste.

SIF Moldova (SIF2) a fost fruntaşă şi anul trecut la investiţii, realizând achiziţii de 128 mil. lei (30,2 mil. euro).

SIF-ul a cheltuit o treime din banii alocaţi acţiunilor, respectiv 39,5 mil. lei (9,3 mil. euro), pentru a cumpăra titluri Fondul Proprietatea la discount, în condiţiile în care acestea s-au depreciat puternic în 2011, pierzând peste 30% din valoare pe parcursul anului. După aceste achiziţii, Fondul Proprietatea a ajuns a treia cea mai importantă deţinere a SIF-ului după cele la Erste Bank şi BRD, cu o pondere de 8,6% din activul SIF la 31 decembrie 2011. Între timp, acţiunile Fondul Proprietatea s-au apreciat cu aproape 40% pe bursă, iar cele ale Erste Bank au adăugat 37% de la începutul anului, astfel că ponderea lor în activ este mai mare în prezent.

SIF Moldova a mai achiziţionat anul trecut acţiuni ale unor companii din sectorul energetic, utilităţi şi minerit în valoare totală de 42 mil. lei (9,9 mil. euro), printre acestea numărându-se Transgaz Mediaş (TGN), CEZ Cehia, OMV Austria, OMV Petrom (SNP), Transelectrica Bucureşti (TEL), Gabriel Resourses Canada, Barrick Gold Corporation şi Newmont Mining Corporation. Investiţiile SIF Moldova în acţiuni ale unor companii listate pe bursele externe s-au cifrat anul trecut la 22,5 mil. lei şi au mai vizat titluri ale Voestalpine, Semperit (cauciuc sintetic) şi Asseco (domeniul IT).

"În cursul anului 2011 circa 4% din valoarea expunerii din sectorul financiar a fost redirecţionată către sectorul energetic. În 2012 continuarea procesului de creştere a expunerii pe sectorul energetic vizează, în principal, participarea la oferte publice iniţiate de autorităţile române (Romgaz, Transgaz, Petrom, Transelectrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica", spun reprezentanţii SIF Moldova.

SIF-ul a mai cumpărat anul trecut acţiuni BRD, Banca Transilvania şi Erste Bank în valoare cumulată de 32,1 mil. lei. Aceştia au precizat că sunt interesaţi şi analizează posibile investiţii pe segmentul energiei regenerabile.

SIF Transilvania (SIF3) a investit anul trecut circa 117 mil. lei, din această sumă 51,5 mil. lei fiind reprezentate de majorări de capital în special la companiile din domeniul turismului controlate de SIF. Astfel, Turism Felix (TUFE) a beneficiat de o infuzie de 16,55 mil. lei (3,9 mil. euro), 10,4 mil. lei (2,5 mil. euro) s-au îndreptat către Tuşnad Tuşnad (TSND), iar Orizont Turism Predeal (ORTU) şi Turism Covansna (TUAA) au primit împreună 12,3 mil. lei (2,9 mill euro).

SIF-ul a inclus la capitolul investiţii şi acţiunile Erste Bank evaluate la 51,5 mil. lei pe care le-a primit în schimbul titlurilor BCR cedate anul trecut.

SIF Muntenia (SIF4) a alocat anul trecut pentru investiţii circa 67 mil. lei, sumă din care 26,5 mil. lei a fost direcţionată pentru cumpărarea de titluri la BRD, Banca Transilvania, Broker Cluj (BRK), Conpet Ploieşti (COTE), Fondul Proprietatea (FP) şi Transchim (TRAI). SIF-ul a cumpărat anul trecut 0,2% din capitalul Fondului Proprietatea, care a ajuns la o pondere de peste 2% din activele SIF Muntenia la finele anului trecut.

"Strategia urmărită în 2011 a fost una de maximă prudenţialitate, preferându-se investiţiile cu randamente medii si mai puţin riscante. În anul 2011 s-au mai urmărit reducerea expunerii pe sectorul financiar şi creşterea ponderii sectorului energetic", se arată în raportul companiei.

SIF-ul a adus în mai multe companii circa 20 mil. lei anul trecut prin majorări de capital, precum Sibex, Unisem, Cemacon, Muntenia Medical Competences. Totodată, SIF Muntenia a achiziţionat anul trecut unităţi ale unor fonduri mutuale pentru care a alocat peste 16 mil. lei şi deţinea la finalul anului trecut în fonduri circa 21,7 mil. lei.

SIF Banat-Crişana (SIF1) a avut cel mai mic buget de investiţii în 2011, de circa 33,5 mil. lei, sumă din care 20,9 mil. lei a fost reprezentată de majorări cu acţiuni gratuite realizate la Banca Transilvania (13,4 mil. lei) sau BCR (3,3 mil. lei).

Pentru achiziţii de acţiuni SIF-ul a alocat numai 8,1 mil. lei, în special pentru titluri Biofarm (3,1 mil. lei), Fondul Proprietatea (1,4 mil. lei ) şi Zentiva (1,1 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO