Burse - Fonduri mutuale

Pe bursa poloneză se tranzacţionează acţiunile unei bănci de celule stem. Românii se bucură de o companie telecom listată

Pe bursa poloneză se tranzacţionează acţiunile unei...

Autor: Liviu Popescu, Dan Grigore Ivan

14.07.2017, 00:06 500

Polonezii au plecat în tranziţia spre eco­nomia de piaţă cu aceeaşi şansă ca şi România: ambele ţări au dărâmat sistemul comunist în 1989. În prezent Polonia este a opta economie a Europei, cu un produs intern brut de 430 mld. euro, pe când România are 160 mld. euro şi ocupă locul 17.

Totodată în perioada 1991-2014, economia poloneză a crescut cu 256%, cel mai mult din rândul ţărilor din Europa Centrală şi de Est, pe când cea a României afişează o creştere de 170%, locul şase, potrivit datelor de la Banca Mondială agregate de Ministerul Polonez de Finanţe. Pe bursă, lucrurile stau şi mai rău. Chiar dacă directorul general al bursei româneşti este un polonez care a condus şi bursa de la Varşovia, BVB abundă în emitenţi de utilităţi, energie, companii de stat, ceea ce oferă şanse mici fondurilor de investiţii pentru diversificarea portofoliilor şi chiar şi pentru un investitor individual.

Pe de altă parte, în ringul de tranzacţionare al bursei de la Varşovia este din 2016 şi Polski Bank Komorek Macierzystych, cea mai mare bancă de celule stem din Polonia, cu o capitalizare de circa 61 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO