Burse - Fonduri mutuale

Pe piaţa de gaze de la BRM vor începe să fie tranzacţionate şi contracte de tip forward cu contraparte centrală

Pe piaţa de gaze de la BRM vor începe să fie...
07.09.2017, 14:48 175

Bursa Română de Mărfuri (BRM) va lansa o piaţă a gazelor naturale, pe care vor fi tranzacţionate produse si servicii specifice, în urma finalizării şi testării sistemului IT în parteneriat cu KELER CCP,  procesul de admitere a participanţilor pe această piaţă urmând să fie finalizat în septembrie-octombrie.

Procedura de admitere a  participanţilor pe noul system va fi finalizată în perioada septembrie – octombrie, astfel încât operaţiunile de tranzacţionare a contractelor forward pe gaze naturale cu contraparte centrală să poată demara începând cu luna noiembrie.

In ultimele luni, BRM şi furnizorul de soluţii de compensare KELER CCP au finalizat specificaţiile IT, implementarea şi testarea noului sistem de tranzactionare si clearing, astfel incat, la momentul actual acestea sunt pregatite pentru a fi utilizate de catre particpantii pe piata de gaze naturale. Noile servicii de compensare prin intermediul contrapartii centrale vor furniza in premiera pentru Romania siguranta si eficienta pentru participanti, eliminand riscul de contraparte si cel de piata.

Astfel, BRM va începe să tranzacţioneze contracte forward pe gaze naturale cu garantare prin servicii de contraparte centrală.

"KELER CCP, prima casă de compensare din regiune autorizata in conformitate cu reglementarile EMIR, este încântată să îşi prezinte expertiza şi experienţa prin lansarea şi operarea cu succes a sistemului de clearing. A fost un proiect provocator pentru dezvoltarea serviciilor noastre pe piaţa BRM de Contracte forward pe gaze naturale, dar suntem pregătiţi şi convinsi că acesta va fi un pas uriaş pentru BRM şi piaţa din România ", a adăugat Károly Mátrai, CEO al Keler CCP.

Lansarea noii pieţe a gazelor naturale va stimula comercializarea pe termen lung a gazelor naturale în întreaga regiune. "Scopul nostru strategic este de a face piata noastra mai atractiva prin crearea unui sistem de tranzactionare securizat si standardizat, care este acum mult mai accesibil", a declarat Gabriel Purice, Preşedinte Director General al BRM.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO