Burse - Fonduri mutuale

Pesimismul austriecilor a scufundat Bursa de la Bucuresti

16.02.2009, 18:35 14

Bursa de la Bucuresti a consemnat ieri una dintre cele mai proaste sedinte de la inceputul anului, cu o corectie de 4,5% la nivelul indicelui BET, insa cel mai afectat sector a fost cel financiar-bancar. Indicele societatilor financiare, BET-FI, a consemnat pe parcursul sedintei corectii de pana la 8% coborand sub pragul suport de 9.000 de puncte, insa si-a temperat din scadere pe finalul sedintei.

Actiunile BRD, cea mai mare banca romaneasca listata, au pierdut 7,8%, dupa ce au scazut si cu 12% pe parcursul sedintei. Titlurile Erste Bank au inchis la minus 5%, iar Banca Transilvania la minus 5,7%. Brokerii sunt de parere ca declaratiile cu privire la un posibil faliment al Austriei, din cauza expunerii bancilor austriece pe pietele est-europene au dus la panicarea investitorilor care au iesit masiv la vanzare, in special pe sectorul financiar.
"Cred ca sedinta de azi (ieri - n. a.) reprezinta efectul declaratiilor oficialilor austrieci cu privire la un posibil faliment cauzat de expunerea pe bancile din pietele est-europene. Nu facem nota discordanta fata de ce se intampla pe pietele din regiune, iar daca ne uitam la ce se petrece pe piata din Viena, vedem acelasi lucru, corectii de peste 2%, cauzate de pierderile din sectorul bancar, respectiv Erste si Raiffeisen. Stirile au dus la surescitarea investitorilor si au trezit suspiciuni printre investitori, care au descis sa iasa la vanzare. Nu cred ca iesirile de azi se datoreaza nevoii de lichiditate, intrucat nu este rentabil sa iesi acum din piata la un curs de 4,3 lei pentru un euro", a declarat Rares Nilas, directorul executiv al BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania.
 
Bilantul pierderilor pe Bursa de la inceputul anului
Pe Bursa din Viena, titlurile Raiffeisen (RIBH) consemnau spre inchidere o scadere de 8,7%, in timp ce actiunile Erste coborau cu 7%.
Scaderile de la Bucuresti nu s-au limitat doar la sectorul financiar, Petrom pierzand 2,7%, in timp ce Transelectrica si Transgaz au scazut cu cate 3,5-3,7%.
"Momentan, la cum arata piata nu ne putem astepta la nimic bun in perioada urmatoare, dar cel mai probabil vom asista cat de curand la preluari sau fuziuni intre companii. Degringolada de pe piata locala vine pe fondul psihologic, pentru ca toata lumea tine de bani, insa prefera sa nu intre la cumparare de teama", a apreciat Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO