Burse - Fonduri mutuale

Petrom, cea mai valoroasă companie, este împinsă de Fondul Proprietatea să se listeze la Londra

Greg Konieczny, managerul Fon­dului Pro­prietatea

Greg Konieczny, managerul Fon­dului Pro­prietatea

Autor: Roxana Pricop

20.08.2015, 00:07 1285

Băncile Goldman Sachs şi Erste ar fi primit mandat de la FP să se ocupe de cotarea la Londra a Petrom, companie de 4,7 mld. euro.

OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol din sud-estul Euro­pei, a anunţat pe neaş­teptate ieri dimineaţă la ora 8.37 că îşi convoacă acţionarii în AGA în regim de urgenţă pe 22 septembrie pentru a aproba listarea secundară a acţiunilor sale pe bursa de la Londra, demers cerut de Fondul Proprietatea (FP), acţionar minoritar cu 18,9% din capital.

În acelaşi timp, Franklin Temple­ton, administratorul activelor de 3 miliarde de euro ale FP, a publicat pe bursă un raport în care anunţă investitorii că analizează opţiuni strategice pentru o potenţială vânzare a acţiunilor deţinute în OMV Petrom sub pragul de 15% din companie inclusiv prin intermediul unei oferte publice privind atât acţiuni, cât şi certificate de depozit (GDR) cu activ suport acţiunile FP, urmând ca GDR-urile să fie listate pe bursa de la Londra. Vânzarea unei participaţii de 4% din acţiunile Petrom i-ar aduce circa 200 milioane de euro fondului, calculat la cotaţia de ieri.

„GDR-urile listate la Londra vor contribui la atragerea investitorilor internaţionali care nu sunt pregătiţi tehnic să tranzacţioneze acţiuni pe piaţa locală, precum şi la creşterea lichidităţii Pe­trom, relativ scăzută pe BVB. Am prezentat pro­punerile noastre reprezentanţilor OMV Pe­trom, care au fost deschişi ideii de a le implementa, sub rezerva aprobării de către acţionarii companiei“, a spus Greg Konieczny, managerul Fon­dului Pro­prietatea.

Fondul vrea să vândă acţiunile Petrom la Londra în speranţa obţinerii unui preţ mai bun pe bursa de la Londra decât la Bucureşti. În 2013, fondul a vândut un pachet de 1,1% din acţiunile Petrom cu un discount de 12% faţă de preţul de atunci din piaţă. Fondul are nevoie de lichidităţi pentru a derula cel de-al şaselea program de răscumpărări de 160 milioane de euro. Pentru a face rost de aceşti bani, Fondul ar trebui să vândă 3,3% din capitalul Petrom, calculat în funcţie de preţurile de ieri. Elliott Associates, fond american şi cel mai mare acţionar al FP, i-a cerut lui Templeton să reducă discountul de tranzacţionare al acţiunilor FP, obiectiv ce necesită distribuţii de cash şi vânzări de active.

Pe bursă acţiunile Petrom au un indicator PER de 11, printre cele mai mici din rândul companiilor din regiune. Acţiunile SNP sunt ieftine în comparaţie cu cele ale omologilor din regiune. PKN Orlen, cel mai mare grup petrolier din Po­lonia, cu venituri de peste 100 miliarde de zloţi, are un PER de 24, iar grupul maghiar MOL se tranzacţionează la un PER de 52.

O cauză a supraevaluării stă în free float-ul redus al Petrom, adică în numărul redus al acţiunilor disponibile la tranzacţionare, de doar 9% din capitalul companiei. Spre comparaţie, PKN Orlen din Polonia are un free float de 73%, iar MOL are un free float de 33% din capital. Şi PKN Orlen a fost listat la Londra, prin GDR-uri în 1999, însă acestea au fost retrase de la tranzacţionare în 2012 din cauza interesului redus al investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO