Burse - Fonduri mutuale

Petrom începe pe 5 iunie plata dividendelor de 1,74 miliarde de lei

Petrom începe pe 5 iunie plata dividendelor de 1,74...

Autor: Roxana Pricop

27.05.2014, 00:02 2188
OMV Petrom (SNP), cea mai profitabilă companie listată pe bursa de la Bucureşti, a anunţat că va începe pe 5 iunie plata dividendelor în valoare totală brută de 1,74 miliarde de lei aferente câştigului record de anul trecut de peste 4,89 miliarde de lei. Acţionarii înregistraţi la 16 mai vor încasa un dividend brut de 0,0308 lei/titlu, din care se reţine la sursă impozitul de 16%.
 

Dividendul brut pe acţiune este cu 10% mai mare decât cel de anul trecut. Raportat la preţul de ieri de pe bursă, de 0,428 lei pentru o acţiune SNP, randamentul dividendului este de circa 7%. Plata dividendelor se va face prin intermediul unităţilor bancare ale BRD.

Cele mai mari dividende le vor încasa grupul austriac OMV, care controlează pachetul majoritar de 51% din acţiunile Petrom, Ministerul Economiei, care deţine 20,64% din acţiuni, şi Fondul Proprietatea, care mai deţine circa 19% din companie. Investitorii pe  bursă, care deţin 9,4% din companii, vor încasa restul de dividende. Compania distribuie peste o treime din profit către acţionari, restul profitului va rămâne la dispoziţia companiei pentru finanţarea programului de investiţii aprobat pentru acest an, care se ridică la 6,6 miliarde de lei (1,48 miliarde de euro). Principala preocupare a Petrom este să găsească noi rezerve de ţiţei şi gaze naturale, care să compenseze resursele extrase în fiecare an. În ultimii cinci ani, rezervele dovedite de petrol şi gaze ale Petrom au scăzut de la 854 miliarde bep (barili echivalent petrol) la 728 miliarde bep, anul trecut înregistrându-se cel mai mare declin, de 47 miliarde bep. Acţiunile Petrom au închis şedinţa de luni în uşoară scădere până la un preţ de 0,428 lei/acţiune. Capitalizarea Petrom este de 24,2 miliarde de lei. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO