Burse - Fonduri mutuale

Petrom mai poate lua 62 mil. euro de la stat. Cum comentati?

27.07.2009, 19:09 23

Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), cea mai indatorata companie de pe Bursa, cu datorii de circa 400 mil. euro, va contracta un credit de 62 mil. euro pentru a achizitiona de la Petrom divizia de petrochimie Arpechim Pitesti. Decizia a fost luata de catre stat, actionarul majoritar al combinatului cu o detinere de 54,79% din capitalul social, in Adunarea Generala a Actionarilor de vineri.

Creditul urmeaza sa fie garantat in proportie de 80% printr-o scrisoare de garantie bancara emisa de Eximbank, in valoare de 49,6 mil. euro, in vreme ce restul sumei va fi garantata cu active imobilizate detinute de Oltchim, valoarea acestora ridicandu-se la 55,6 mil. lei (13 mil. euro). Creditul va fi contractat pentru o perioada de 6 ani, cu un an perioada de gratie. "Nu cred ca statul are alta varianta in afara de a ajuta combinatul. Oltchim nu e o afacere care sa mearga ca unsa in momentul de fata, de aceea cred ca este nevoie de un plan pe termen lung.

62 sau 100 mil. euro nu vor rezolva problemele combinatului decat pe termen scurt. O alta solutie ar fi sa vanda combinatul", spune Marius Muresan, analist la STK Financial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO