Burse - Fonduri mutuale

Petrom nu mai da dividende, taie semnificativ investitiile si spera sa mai recupereze bani de la salariati

Petrom nu mai da dividende, taie semnificativ investitiile si spera sa mai recupereze bani de la salariati

Mariana Gheorghe, CEO Petrom

25.02.2009, 19:38 152

Petrom va propune in adunarea generala a actionarilor din aprilie, anul acesta, neacordarea de dividende din profitul net realizat in 2008 si ia in calcul o masura similara si pentru 2009.

Totodata, compania spune ca isi va reduce semnificativ investitiile pentru anul acesta de la nivelul record de 6,4 mld. lei (1,73 mld. euro) in 2008 si va creste numarul disponibilizarilor in contextul crizei.
"Propunerea cu care ne vom duce in adunarea generala a actionarilor din aprilie va fi aceea a unui dividend zero si s-ar putea sa luam in calcul o masura similara si pentru anul 2009. Este cea mai inteleapta decizie pe care o putem lua in actualele conditii de piata", a declarat Reinhard Pichler, directorul financiar al Petrom.
Propunerea este sustinuta de grupul austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom. "Am acceptat propunerea Petrom. Avem nevoie de bani in Petrom pentru a continua procesul de modernizare a companiei", a declarat Wolfgang Ruttenstorfer, CEO-ul OMV, intr-o conferinta organizata la Viena.
Rezultatele din 2008 si perspectivele pentru 2009, caracterizate prin scaderea pretului petrolului, vor determina insa compania la reducerea drastica a investitiilor.
"Amanam pana in 2012 finalizarea proiectului de transformare a Petrobrazi din cauza contextului actual (initial, cresterea capacitatii de rafinare a unitatii Petrobrazi era estimata pentru anul 2010 - n.r.). Totodata, estimam reducerea consumului de carburanti cu 5% pe partea de retail si cu 15-20% pe partea de wholesale", a precizat Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom.
Ea a mai declarat ca in ceea ce priveste vanzarea segmentului de petrochimie din cadrul rafinariei Arpechim este doar o notiune de timp, iar finalizarea tranzactiei tine numai de modul in care statul va reusi sa finanteze Oltchim cu fondurile necesare acestei achizitii. Reprezentantii Petrom spun totusi ca tranzactia se va realiza in acest an. In legatura cu vanzarea rafinariei Arpechim, aceasta nu va fi luata in discutie decat dupa 2012 cand compania va finaliza programul de marire a capacitatii din cadrul Petrobrazi.
"Fara dubiu, anul 2009 va fi mai greu comparativ cu anul trecut, dar speram sa reusim sa ne conservam rezultatele si sa nu inregistram pierderi. Lucram cu mai multe scenarii, cele mai pesimiste luand in calcul o scadere a PIB-ului de 1% si o rata de schimb de 5 lei pentru un euro, iar cel mai optimist fiind cu o crestere de 0-2% a PIB-ului si un curs de 4 lei pe euro. Cererea pentru produsele noastre va scadea pentru ca avem de a face cu un consumator mult mai sensibil fata de pret", mai spune Mariana Gheorghe.
Cu toate acestea, de la inceputul anului, compania a reusit sa-si majoreze volumele de carburanti vandute pe piata locala datorita faptului ca preturile practicate de Petrom sunt cele mai mici de pe piata, spune sefa Petrom.
"Guvernul nu are cum sa ne ajute pe noi pentru ca nu vom cere bani de la stat. Ne descurcam cu resursele noastre si daca va fi necesar putem sa apelam si la alte surse de finantare. In schimb, ceea ce trebuie sa se faca este luarea unor decizii care sa ajute populatia si mai ales investitiile", mai spune Mariana Gheorghe. Ea crede ca marele avantaj al Petrom este faptul ca momentul declansarii crizei a prins compania fara datorii si cu un program de restructurare inceput de patru ani si care incepe sa dea roade.
Spre deosebire de multe companii de pe Bursa, Petrom nu a inregistrat anul trecut pierderi pe partea financiara din reevaluarea datoriilor, insa a suferit din cauza provizioanelor si ajustarilor de active care au anulat o mare parte a profiturilor operationale. Constituirea de provizioane a avut impact asupra tuturor segmentelor majore de business ale companiei, dar cu toate acestea compania spera sa poata recupera macar o parte din sumele alocate pentru litigiile cu salariatii, care depasesc 350 mil. euro.
"Avem procese cu zeci si zeci de mii de angajati ai companiei, iar aceste probleme nu exista de la privatizarea companiei, ci de la infiintarea Petrom", a mai precizat Mariana Gheorghe. Petrom are peste 33.000 de angajati.
Explorarea si productia, divizia care aducea de obicei cei mai multi bani in conturile Petrom, au avut un rezultat operational negativ de 190 mil. lei in ultimul trimestru din 2008, fata de castigul de 772 mil. lei din aceeasi perioada a anului 2007. Pe tot anul trecut, explorarea si productia au inregistrat un profit operational de 3,2 ld. lei, in crestere cu 13% fata de 2007. Productia totala de petrol si gaze a companiei a scazut cu 2% anul trecut in contextul in care compania a reusit sa-si mentina productia de petrol, scaderile fiind explicate prin diminuarea segmentului de gaze.
In acelasi timp, compania a reusit sa majoreze anul trecut rata de inlocuire a rezervelor pana la un nivel de 71%, comparativ cu rata de 11% inregistrata in momentul privatizarii.
 
Analistii: Rezultatele Petrom nu sunt atat de proaste cum arata la prima vedere. Reactia pietei este exagerata
 
Oleg Galbur, director departament cercetare si analiza de piata Raiffeisen Capital&Investment
Rezultatele Petrom au fost influentate de "one-offs", care includ provizioane pentru litigiile cu salariatii, provizioane cu costurile de restructurare, cat si reevaluarea stocurilor in urma scaderii pretului la titei si produse petroliere. Ignorand aceste costuri, rezultatul operational pe Q4 2008 ar fi cu vreo 10% mai mic fata de Q4 2007 conform estimarilor noastre. Sa nu uitam totusi ca aceste one-off-uri sunt non-cash bazate pe estimarile companiei. De aceea, o parte din acestea ar putea fi reversate in 2009 si astfel pot avea un impact pozitiv asupra profitului. In 2009 ne asteptam la preturi ale petrolului mult mai mici, ceea ce sigur va avea un impact negativ asupra profitului. In concluzie, daca excludem provizioanele, profitul ar trebui sa inregistreze o scadere. Raportat insa la profitul net raportat, in 2009 am putea avea chiar o crestere, daca nu mai apar surprize pe partea de provizioane. Pentru actiunile SNP acum avem recomandarea "buy" cu pret tinta de 0,3 lei/actiune. Cred ca ne vom mentine recomandarea.
 
Peter Tordai, director adjunct al departamentului de analiza pe CEE la KBC Securities
Rezultatele din trimestrul patru nu arata nimic mai rau decat se estima privind performantele operationale ale Petrom. Reactia negativa a pietei este exagerata si total nefondata, in opinia noastra. Ajustarile "one-off" realizate de Petrom, ca si pierderile din reevaluarea stocurilor au fost mai mari decat estimarile. Performanta operationala a companiei a fost insa relativ buna. Segmentul de explorare si productie (E&P) a scazut, odata cu indicatorii macro globali, segmentul de rafinare este sanatos. Principalul motiv pentru rezultatul operational negativ a fost pierderea din reevaluarea stocurilor, de aproximativ 609 mil. lei. Adunand aceasta la profitul operational, obtinem un rezultat pozitiv. Situatia nu este mult diferita fata de cea a altor companii petroliere din CEE, majoritatea raportand pierderi in Q4 din cauza stocurilor. Noi ne-am redus ratingul pentru actiunile Petrom dupa scaderea estimarilor privind pretul Petrolului. In prezent avem recomandare de cumparare, cu un pret tinta de 0,25 lei.
 
Jakub Zidon, analist pe segmentul petrolier in cadrul Erste Bank
La prima vedere, compania a raportat cifre foarte proaste. Pierderea neta (in Q4) de 1,269 miliarde de lei a fost mult mai mare decat asteptarile noastre, de 409 mil. lei. Trebuie insa mentionat ca aceste cifre au fost puternic afectate de doua cheltuieli "one-off" - provizioane de restructurare si pentru litigiile cu angajatii, care au influentat atat segmentul de upstream (cu 1,02 miliarde de lei), cat si pe cel de downstream (cu 476 de milioane de lei) si reevaluarile negative ale stocurilor, de 993 de milioane de lei. Ajustand rezultatele cu aceste cheltuieli, cifrele "curate" nu arata atat de rau. Profitul operational "curat" pe segmentul de upstream a fost de 830 de milioane de lei, usor peste estimarea noastra, de 780 milioane de lei. Si pe partea de rafinare rezultatele operationale au fost peste asteptari. Erste Bank are in prezent recomandare de cumparare pentru actiunile Petrom si un pret tinta de 0,57 lei/actiune. Analistul Erste nu a precizat daca acest pret tinta va fi ajustat.
 
Tamas Pletser, analist pe sectorul de petrol si gaze in cadrul ING Bank
Privind rezultatele "curate", situatia nu este atat de negativa: pe segmentul de explorare si productie are 130 mil. euro profit operational, iar pe rafinare si marketing are o pierdere de 148 mil. euro, dar 160 mil. euro sunt pierderi din reevaluarea stocurilor. Desigur, compania este vulnerabila in actualele conditii de piata. Se pare ca Petrom are limita de break-even la un pret al titeiului Ural de 30-35 de dolari pe baril, iar segmental de R&M are pierderi chiar la o marja de rafinare bruta de 7 dolari pe baril. Asta s-ar putea schimba cand retehnologizarea rafinariei Petrobrazi va fi gata (in 2012) si nu mai devreme. Profitabilitatea segmentului E&P ar putea fi imbunatatita prin masuri stricte de control al costurilor, dar rezultatele depind in principal de pretul petrolului si de politica guvernamentala privind pretul gazelor naturale. In mare parte, profitul Petrom depinde de conjunctura externa, compania avand o influenta mica asupra rezultatelor. ING are recomandare "hold" pe Petrom, la un pret tinta de 0,576 lei/actiune.
 
Cifrele Petrom in 2008:
1,74 mld. euro reprezinta valoarea investitiilor totale realizate de Petrom in 2008, in crestere cu 68% fata de anul precedent.
 
710 mil. euro sunt cheltuielile extraordinare ale Petrom in 2008, privind litigiile cu salariatii, deprecierea Arpechim si deprecierea valorii stocurilor.
 
6,22 mld. euro este valoarea activelor totale ale companiei petroliere la 31 decembrie 2008, cu 6,7% peste nivelul de la finele lui 2004.
 
451 mil. euro reprezinta datoriile Petrom fata de institutii financiare la finele anului, ca urmare a contractarii unui credit de 375 mil. euro in octombrie 2008 de la un sindicat de 5 banci.
 
65 mil. euro sunt lichiditatile de care compania dispunea la sfarsitul lui 2008 in depozite bancare, la care se adauga 181 mil. euro sub forma de investitii financiare pe termen scurt.
 
33.311 angajati avea Petrom la finele lui 2008, in crestere cu 7.000 fata de anul precedent, ca urmare a preluarii Petromservice.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO